ALECSA NAMU blog
HALLYU* ~ NE-A EMOTIONAT SUFLETUL, NE-A INCARCAT MINTEA, NE-A INCITAT SA
DESCOPERIM COREEA DE SUD SI SA NE APROPIEM DE EA.(*-vezi DICTIONAR)

Etichete

ATENTIE ! ARTICOLELE SUNT INREGISTRATE INAINTE DE PUBLICARE PE BLOGUL ECOU HALLYU .
ESTE INTERZIS SA SE REPRODUCA INTEGRAL SAU PARTIAL CONTINUTUL ACESTUI BLOG
FARA UN ACORD SCRIS DIN PARTEA DETINATORULUI DREPTULUI DE AUTOR.

miercuri, 9 octombrie 2019

O PAGINA DE REFORMA A JUSTITIEI DIN JOSEONUL SUD-COREEAN IN SERIALUL `HAECHI`











Printre subiectele serialelor , cel de inspiratie mitologica atrage tot mai mult.
Bogata si fascinanta mitologie sud-coreeana ,inevitabil a inspirat productiile cinematografice. Cu serialul `Haechi` suntem in fata unei astfel de creatii.
Haechi este un animal legendar care judeca binele si raul. Animalul mitologic exista doar in povesti pentru ca in realitate nu este posibil sa judeci binele si raul ,pentru ca in relitate exista doar invingator si invins,supravietuitor si decedat.
Serialul urmareste batalia pentru reforma justitiei (Saheonbu) in timpul regelui Yeongjo. Stiut ca printul Yeoning, acesta a fost cunoscut ca reformator al regatului Joseon*.
Incredintat actorului Jung Il Woo ,rolul a fost cu succes realizat de acesta ( ca si cel din serialele `Iljimae` sau `Jurnalul paznicului de noapte`,de altfel).
Inspectorii Saheonbu (Justitiei) erau numiti Haechi. Printre acestia era si o tanara Damo (actrita Go Ara) care semnifica o femeie angajata pe post guvernamental, uneori facand munca de detectiv. Regele va fi ajutat si sustinut de ea si alti oameni simpli care vor deveni reprezentanti de marca ai dreptatii si justitiei.Intre rege si frumoasa Damo se va infiripa o autentica poveste de iubire.
Serialul ofera nenumarate momente in care regele Yeongjo (sau in postura de printul Yeoning) analizeaza impreuna cu Ministrul de Interne sau cu inalti functionari regali principiile politice care nu se acordau cu realitatea generand nedreptati. Iata cateva - `Politica hotaraste raspunsurile dupa cum e nevoie`este raspunsul Ministrului de Interne cand i se cere socoteala pentru atitudini incorecte.Cand regele descopera o alta nedreptate sustinuta de ministru il intreaba `Asta e politica?` Iar Ministrul de Interne ii raspunde `Asta nu e politica e randuiala. Cata vreme rangurile si puterea exista, randuiala acestei lumi nu se va schimba... prin natura lor oamenii se diferenteaza prin discriminare. Dupa aceasta randuiala, singurii care ii pot ucide sau salva sunt nobilii`. Iar replica unui functionar de rang inalt `Pierderea puterii e la fel ca moartea`.
Avem si cateva din politicile personale ale regelui  -  `Iubeste oamenii si trateaza-i in mod egal.Castiga-ti puterea fiind modest` (vorbele sale dupa ce face audienta cu masele si dupa ce le asculta pasurile hotaraste sa injumatateasca cea mai grea dintre darile lor ,cea pentru armata). Apoi continua `Viata si politica inseamna doar sa mergi inainte pas cu pas`.
Un aspect care mi se pare ca ar fi de analizat de catre specialisti este reprezentarea creaturii Haechi intr-o statuie de piatra,analiza care ,cu siguranta ar dezvalui prin aceasta si alte trasaturi si caracteristici ale fenomenului justitiar autohton sud-coreean.




















*  -  DICTIONAR

Nota - Aceasta este o recenzie de Alecsa Namu.





TE-AR PUTEA INTERESA :


Serialul `ILJIMAE`

Serialul `JURNALUL PAZNICULUI DE NOAPTE`


















Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu