ALECSA NAMU blog
HALLYU* ~ NE-A EMOTIONAT SUFLETUL, NE-A INCARCAT MINTEA, NE-A INCITAT SA
DESCOPERIM COREEA DE SUD SI SA NE APROPIEM DE EA.(*-vezi DICTIONAR)

Etichete

ATENTIE ! ARTICOLELE SUNT INREGISTRATE INAINTE DE PUBLICARE PE BLOGUL ECOU HALLYU .
ESTE INTERZIS SA SE REPRODUCA INTEGRAL SAU PARTIAL CONTINUTUL ACESTUI BLOG
FARA UN ACORD SCRIS DIN PARTEA DETINATORULUI DREPTULUI DE AUTOR.

joi, 2 ianuarie 2014

DICTIONAR

                             VA  FI  COMPLETAT  LA  APARITIA  ARTICOLELOR.  Alecsa Namu






HALLYU
- neologism  care se refera la cresterea popularitatii culturii din Coreea de Sud,curent inceput la sfarsitul anilor 1990.Termenul dateaza din 1999 si a fost inventat initial la Beijing de jurnalistii surprinsi de apetitul tot mai mare al Chinei pentru exporturile culturale sud-coreene (termenul semnifica „flux de Coreea”). Sursa: Wikipedia.

NAMU    - inseamna „copac” in limba coreeana

K-POP    
- abreviere pentru „coreean pop”. Este un gen muzical original din Coreea de Sud , care se caracterizeaza printr-o mare varietate de elemente audiovizuale.Desi cuprinde toate genurile de muzica populara din Coreea de Sud, e folosit si intr-un sens restrans pentru  formele moderne de muzica pop sud-coreeana(dance,pop balada,electronic,rock,reggae,hip-hop,R&B,etc.). Sursa:Wikipedia.

IMMORTAL SONG 
-a fost un spectacol de varietati sud-coreean transmis de canalul tv KBS2 in care IMMORTAL SONG 2 a fost un program de competitie muzicala.Sursa:Wikipedia.

K-POP  AWARDS - premii muzicale anuale acordate in Coreea de Sud  de catre Gaon Chart.

TAEKWONDO 
- este o arta martiala coreeana care combina tehnicile de lupta si autoaparare cu sportul si exercitiile fizice.Sursa:Wikipedia.

OST 
-abreviere pentru „original soundtrack” = bucata muzicala folosita in coloana sonora a unui film (carte,program tv sau jocuri video).Se poate referi si la un album.Coloana sonora a unui film este o inregistrare audio utilizata in productia de film pentru a produce un anumit efect.Ea poate fi creata din : muzica, diferite efecte sonore ,dialogul actorilor,etc.Sursa:Wikipedia                  

SOUNDTRACK = OST

KBS 
inseamna Korean Broadcasting System si este o retea de radio si televiziune sud-coreeana (infiintata in anul 1927), cea mai mare , reprezinta televiziunea nationala sud-coreeana .KBS ACTING AWARDS este ceremonia de premiere anuala a dramelor sud-coreene difuzate in aceasta retea ,desfasurata la sfarsitul fiecarui an.Sursa: Wikipedia.
MBC-        post de televiziune sud-coreean.Sursa:Wikipedia.

SBS  
-post de televiziune sud - coreean. (ALTE POSTURI TV SUD-COREENE : EBS ,KNN , YTN , Mnet , OBS Kyung-TV). Sursa:Wikipwdia.  
                       
SUNGKYUNKWAN 
-in timpul dinastiei Joseon , mare institut de invatamant ,in care femeile nu aveau acces.Sursa :Wikipedia

JOSEON (CHOSON,CHOSUN,CHO-SEN) 
- a fost un stat coreean care a durat 5 secole(1392-1897),fondat ca urmare a rasturnarii dinastiei Goryeo. Joseon a fost ultima dinastie  din istoria coreeana cu cea mai lunga guvernare confucianista.Printre regii sai este si Sejong cel Mare(1418-1450),devenit celebru prin crearea si promovarea alfabetului coreean modern (Hangul).Sursa:Wikipedia

MC 
abreviere pentru termenul -Maestru de Ceremonii (Master of Ceremonies) - care este (prezentatorul) gazda oficiala al unui eveniment organizat cu ocazia unei performante( de obicei prezentare de artisti).Sursa:Wikipedia                        

K-DRAMA -abreviere pentru termenul -drama coreeana -.

K-SERIAL  -abreviere pentru termenul -serial tv sud - coreean -(termenul nostru).

SILLA
-  a fost unul din cele trei regate ale Coreei care a avut si una din cele mai longevive dinastii din lume.Sursa:Wikipedia

TARTACUTA 
- planta agatatoare ornamentala cu fructe galbene sau portocalii de forma merelor sau perelor originara din Asia tropicala . Sursa:DEX

TREI  REGATE 
- se refera la cele Trei Regate ale Coreei : Goguryeo , Baekje , Silla care au ocupat peninsula coreeana intre sec.I -  i.H si sec. VII -  i.H .



KING GEUNCHOGO 
- Geunchogo din Baekje (unul din cele Trei Regate din Coreea) a fost al 13-lea rege al Baekje.In timpul domniei sale ,regatul a fost cel mai intins din punct de vedere geografic , si cu cea mai mare putere politica ( a unificat si a controlat triburile invecinate).S-a aliat cu Silla mentinand un echilibru al celor Trei Regate . El a avut relatii diplomatice , comerciale , sau de prietenie cu China si Japonia. Sursa:Wikipedia.

K-ACTOR - abreviere pentru termenul  - actor din Coreea de Sud - .

GOGURYEO 
- unul din cele mai vechi Trei Regate din Coreea (fondat conform legendei de Jumong).Se afla in partea de nord si centrala a peninsulei ,sudul Manciuriei si sudul Provinciei Maritime Ruse. Dupa Wikipedia.

DANGUN - fondatorul legendar al Gojoseon , primul regat coreean (2333 i.H). Dupa Wikipedia.

GWANGGAETO 
- al 19-lea rege al Goguryeo ( care a devenit o mare putere in Asia de Est sub domnia sa). Dupa Wikipedia.

K-POP IDOL 
- persoana sau trupa care e numita o celebritate si care se caracterizeaza prin executarea unui antrenament dificil de-a lungul anilor si prin sustinerea diferitelor stadii de auditii la agentiile de specialitate din Coreea de Sud (S M Entertainment,JYP Entertainment , YG Entertainment).Dupa Wikipedia.

BAEKJE 
-  regat in sud-vestul Coreei (18 i.H-660 d.H) care a fost unul din cele Trei Regate (cu Silla,Goguryeo). S-a extins , controland cea mai mare parte din peninsula si a devenit o putere regionala ,avand relatii politice si comerciale cu China si Japonia.Dupa Wikipedia.

GORYEO 
- dinastie coreeana fondata in anul 918 si care a fost eleiminata de liderul dinastiei Joseon in 1392.Perioada este cunoscuta prin realizarea scripturilor budiste coreene ce poarta numele de Tripitaka si care au fost depozitate la Haeinsa. Dupa Wikipedia.


GISAENG
- erau femei artiste ,instruite in diferite arte care erau in serviciul oficialitatilor.Din punct de vedere social erau considerate ca facand parte din clasa inferioara.(Termenul a avut si conotatii depreciative ca prostituata sau animatoare).Sursa:Wikipedia


CHEBOL sau CHAEBOL  
-Cuvantul provine din „chae” =avere , bunuri materiale   „bol” =clan,factiune
-  Sensurile cuvantului sunt mai multe: clan de bogatasi ; forma de afacere ; companie multinationala,conglomerat.
- In istoria Coreei de Sud chebol au fost familii bogate care au dat lideri de afaceri sau politici. Dupa: Wikipedia

















Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu