ALECSA NAMU blog
HALLYU* ~ NE-A EMOTIONAT SUFLETUL, NE-A INCARCAT MINTEA, NE-A INCITAT SA
DESCOPERIM COREEA DE SUD SI SA NE APROPIEM DE EA.(*-vezi DICTIONAR)

Etichete

ATENTIE ! ARTICOLELE SUNT INREGISTRATE INAINTE DE PUBLICARE PE BLOGUL ECOU HALLYU .
ESTE INTERZIS SA SE REPRODUCA INTEGRAL SAU PARTIAL CONTINUTUL ACESTUI BLOG
FARA UN ACORD SCRIS DIN PARTEA DETINATORULUI DREPTULUI DE AUTOR.

marți, 31 ianuarie 2017

SERIALUL SUD-COREEAN „FLOAREA DIN INCHISOARE” („THE FLOWER IN PRISON”)






Dupa ce am vazut k-drama „Floarea din inchisoare” („The flower in prison”) (2016) am convingerea ca serialele istorice sud-coreene ,din care am vazut o parte, ne vor oferi un stralucit tablou al epocii Joseon* asa cum romanele lui Balzac constituie o fresca a epocii sale. Ele devin o minunata unealta culturala a sec al XXI-lea pentru a face cunoscuta istoria tarii ,datorita in primul rand accesibilitatii.
Cinematografia din peninsula sud-coreeana parca ar avea un plan bine intocmit sa prezinte aspecte esentiale care au marcat viata in Joseon* din punct de vedere politic,social-economic si cultural dar si antrenand producatori,regizori,actori,etc.,de marca.
Serialul „Floarea din inchisoare” produs in 2016 ne pune in fata unei creatii semnata de un gigant al regiei sud-coreene,Lee Byung-hoo. Din celebrele sale creatii au ajuns la noi unele devenite reprezentative k-drame istorice : „Dae Jang Geum” , ”Yi San” , Dong Yi” , etc.,oglindind fiecare un domeniu caracteristic in epoca.
„Floarea din inchisoare” completeaza tabloul dinastiei Joseon* de aceasta data cu coruptia din justitie si viata din inchisoare atat a celor incarcerati cat si a personalului.Figura tinerei Ok-Nyeo este un pretext in jurul caruia se etaleaza nedreptatile.Ea nu este in prim plan pentru a impresiona cu povestea vietii ei ca destin ,ci pentru a sublinia aspectele sociale ,profund umane care se pot rezolva cu o echipa foarte sudata si un leader de calitate.Aspectele misterioase sau derutante legate de descendenta sa, fac deliciul episoadelor si abia pe la jumatatea serialului incep sa se clarifice lucrurile,facandu-se cunoscuta apartenenta ei la familia regala , in calitate de printesa ( de aceea mi se pare neadecvata traducerea „ Destinul printesei Ok-Nyeo” , care dezvaluie astfel de la inceput ca este printesa,distrugand farmecul povestirii si al actiunii).
Povestea acestui serial este scrisa de cunoscutul scenarist Choi Wan-kyu pe care il gasim colaborand cu regizorul Lee Byung-hoo inca in doua seriale : „Hur-Jun” si „Sangdo”.
Ok-Nyeo se dovedeste ca era fiica unei doamne de la palat si a regelui Jungjong care e nascuta in inchisoare, unde mama ei este gazduita ranita fiind de garzi care o urmarisera s-o ucida din porunca reginei Munjeong.Mama va deceda la nastere. N-am gasit nici o confirmare clara a existentei acestei printese in genealogia regelui Jungjong. Dar se cunoaste ca regina Munjeong (a treia sotie a regelui), protagonista a serialului,era de o gelozie extrema ,ucigand concubinele regelui.
Frumoasa legatura a printesei Ok-Nyeo cu regele de atunci Myeongjong,fratele ei de tata cu care va face echipa, a subliniat jocul celor doi actori ( Jin Se Yeon si SEO Ha-joon) care au fost nominalizati pentru premiul „Cel mai bun cuplu”.
Ok-Nyeo este un simbol , acela al cinstei,corectitudinii si dreptatii .De aceea va reusi in demersurile sale. Isi va face echipa unind reprezentanti din toate categoriile sociale: de la „oamenii strazii”(hoti de buzunar) ,functionari ai statului ,comercianti,pana in varf la suveranul tarii si va reusi sa ajute substantial la inlaturarea celor care abuzau de putere, care isi foloseau pozitiile privilegiate in stat pentru interesele lor, manipulau oamenii ajutandu-se de puterea banului si facand nedreptati. Va ajunge sa reprezinte in instante ,ca avocat, pe oamenii condamnati pe nedrept ,se va interesa de conditiile mizere din inchisori si va ajuta cu idei dar si concret ,material pentru remedierea lor.
Ideea centrala a serialului este ca,desi nascuta in mediul ostil al inchisorii, personalitatea ei va inflori pentru ca a stiut sa invete cate ceva din orice imprejurare si s-a bazat intotdeauna pe adevar si dreptate.




















* - vezi DICTIONAR

Nota : Aceata este o recenzie de Alecsa Namu.





TE-AR PUTEA INTERESA :


Serialul „HEALER” - triumful bunatatii si iubirii

AVENTURILE MINTII IN K-SERIALE

JURNALUL PAZNICULUI DE NOAPTE









Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu