ALECSA NAMU blog
HALLYU* ~ NE-A EMOTIONAT SUFLETUL, NE-A INCARCAT MINTEA, NE-A INCITAT SA
DESCOPERIM COREEA DE SUD SI SA NE APROPIEM DE EA.(*-vezi DICTIONAR)

Etichete

ATENTIE ! ARTICOLELE SUNT INREGISTRATE INAINTE DE PUBLICARE PE BLOGUL ECOU HALLYU .
ESTE INTERZIS SA SE REPRODUCA INTEGRAL SAU PARTIAL CONTINUTUL ACESTUI BLOG
FARA UN ACORD SCRIS DIN PARTEA DETINATORULUI DREPTULUI DE AUTOR.

sâmbătă, 3 mai 2014

VREAU SA VIZITEZ COREEA DE SUD ( SEUL , CAPITALA TARII )



O eventuala calatorie in Coreea de Sud m-ar determina sa vizitez in primul rand Seul, capitala tarii,situat pe raul Han, denumit „oras special” din 1949 si al doilea oras metropolitan din lume dupa orasul Tokyo, capitala Japoniei.
Cei mistuiti de flacara cunoasterii stiu ca nu poti face o asemenea calatorie fara anumite repere informationale. Tot cautand si eu , am reusit sa acumulez o coplesitoare bogatie de date care mi-au sugerat 2 intrebari : DE CE sa vizitez Seul si CE sa vizitez in Seul ?

FOTO : SEUL - Edificiu modern

DE CE sa vizitez aceasta metropola ? In primul rand este bine de stiut ca in istoria acestui oras au fost momente dramatice ca cel din 1950 (razboiul coreean) cand a suferit o distrugere masiva , dar acestea nu au impiedicat progresele ulterioare clasand metropola in topuri mondiale pentru mai multe domenii.Seul a renascut din propria cenusa ( ca pasarea Phoenix ) si apoi s-a ridicat pas cu pas ajungand pe locuri ravnite de orice metropola din lume , determinand apelativul de „miracolul de pe raul Han” , care i-a fost adresat.
Acest lucru imi aminteste de o situatie asemanatoare pe care am intalnit-o in Europa vizitand orasul Nurnberg (Germania ), distrus total in al doilea razboi mondial si refacut apoi din ruinele sale proprii devenind un important centru economic si cultural. Lider pe plan mondial in cresterea economica , Seul este al patrulea oras metropolitan cu cea mai mare economie.Ocupa locul sase in lume pentru tehnologie,gazduind companii bine cunoscute:Samsung, LG, Hyundai, SK, Kia, Jinro (bautura soju fabricata aici este cea mai vanduta bautura alcoolica din lume). Aceste realizari au dat posibilitatea implicarii metropolei in domeniul afacerilor pe plan mondial,exercitand importante influente,fiind al cincilea oras (din lume) care gazduieste si conduce conferinte internationale ,facilitate si de dotarile cu tehnologie avansata (orasul dispune de cea mai rapida conexiune la internet din lume , de o retea de metrou considerata a doua pe plan mondial ca marime dar si cel mai bun metrou din lume).
As mai avea un argument solid pentru a vizita Seul - este orasul care detine 4 monumente inscrise in patrimoniul cultural universal UNESCO : Changdeok Palace („exemplu remarcabil de arhitectura palatului din Orientul Indepartat si de design de gradina”) ;Cetatea Hwaseong ;Jongmyo Shrine (altar pentru ritualuri confucianiste) ; Mormintele regale ale dinastiei Joseon*.

Dar orasul acesta nu a fost construit numai cu mintea ci si cu sufletul , si aceasta se reflecta in faptul ca nu au fost neglijate aspectele estetice, asa incat Seul a ajuns sa fie declarat Capitala Mondiala a Designului in anul 2010 si un oras UNESCO de design.
Astfel am adunat o multime de argumente calitative care sa raspunda la intrebarea „de ce” sa vizitez Seul.

FOTO dreapta : JONGMYO  (altar confucianist pentru ritualuri)


Apoi am incercat sa trec in revista CE sa vizitez in Seul , si am constatat ca exista obiective pentru toate gusturile. Daca ai crede ca o tehnologie atat de avansata ar sufoca orasul, te inseli. In Seul exista un parc care detine recordul ca cel mai vizitat parc national din lume pe metru patrat. Apoi cateva repere moderne:Moonlight Rainbow (cea mai lunga „FANTANA POD” din lume- FOTO jos) ; N Seul Tower ; Lotte World ( al doilea cel mai mare parc tematic din lume).

Desigur se pot face cumparaturi in zone special create.
Aici este cea mai mare piata din Coreea de Sud, piata Dongdaemun,de asemenea alte cateva de interes:Namdaemun Market (cea mai veche piata din Seul) ,Myeongdong (centru comercial si de divertisment)Sinchon (zona comerciala pentru studenti si tineret ) ,Insadong (piata de arta unde se gasesc opere de arta traditionala ,dar si moderna din Coreea, picturi, sculpturi,caligrafie);pentru produse de epoca -Hwanghak-dong ;magazine si galerii de arta mici deschise in Samcheon-dong ; cea mai mare piata de electronice din Asia - PiataYongsan. Doua cartiere ar putea starni interesul pentru specificul lor : Itaewon (este pentru soldatii americani si pentru turisti)  si Gangnam (o zona care se remarca prin lux , moda, arhitectura moderna , considerata una din cele mai bogate din Seul).
Muzeele din capitala Coreei de Sud sunt peste 100 la numar dar eu as alege : Muzeul National (cel mai reprezentativ din Seul si din tara), Muzeul National de Folk (are replici ale unor obiecte istorice pentru a ilustra istoria populara a poporului coreean),Kimchi Field Museum (obtinem informatii privind istoria culinara coreeana).As include si Bukchon Hanok Village si Namsangol Hanok Village-cartiere vechi in care gasim Hanok-uri (vechi case traditionale coreene),parcuri, muzee unde se poate experimenta cultura traditionala coreeana.Pentru mine ca occidental cele mai atractive zone din oras ar fi vestigiile reprezentative ale trecutului istoric - palatele dinastice precum si monumentele religioase (altare,temple,morminte).Seul a fost infiintat in anul 18 I.H de Baekje , unul din cele Trei Regate*coreene , a continuat sa fie capitala sub dinastia Joseon*si sub Imperiul Coreean. Asa se face ca aici aflam cele 5 palate construite de dinastia Joseon* Changdeokgung (face parte din patrimoniul UNESCO),Changgyeonggung , Deoksugung , Gyeongbokgung,Gyeonghuigung.
 Dintre monumente religioase as vizita - altarele confucianiste (unde aveau loc ritualurile ceresti din perioada celor Trei Regate*) : Wongudan , Jongmyo (face parte din patrimoniul UNESCO) Munmyo , Dongmyo. De asemenea Jogyesa , sediul central al Ordinului Jogye din budismul coreean  si nu in ultimul rand Hwagyesa si Bongeunsa importante temple budiste din Seul.
Minunata capitala a Coreei de Sud e infratita cu mai multe capitale mondiale, in Europa cu Paris (Franta - cea mai vizitata capitala a continentului), Varsovia (Polonia) , Roma (Italia) , Atena (Grecia).
N.B:Ortografia numelui capitalei Coreei de Sud  considerata ca cea mai apropiata de pronuntia corecta este „SEUL”.

NOTA: Acest articol este conceptie personala Alecsa Namu.
Surse: Media, Wikipedia (date geografice).

* - vezi  DICTIONAR

( Va urma )
                                                       
                                                                                     



TE-AR PUTEA INTERESA :





VREAU SA VIZITEZ COREEA DE SUD (REPERE GEOGRAFICE)

http://ecouhallyu.blogspot.com/2014/01/vreau-sa-vizitez-coreea-de-sud-repere.html








    VREAU SA VIZITEZ COREEA DE SUD (ORASELE
     METROPOLITANE)


  http://ecouhallyu.blogspot.com/2014/08/vreau-sa-vizitez-coreea-de-sud.html




  VREAU SA VIZITEZ COREEA DE SUD (INSULA JEJU & LEGENDELE SALE)



 http://ecouhallyu.blogspot.com/2016/09/vreau-sa-vizitez-coreea-de-sud-insula.html



       

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu