ALECSA NAMU blog
HALLYU* ~ NE-A EMOTIONAT SUFLETUL, NE-A INCARCAT MINTEA, NE-A INCITAT SA
DESCOPERIM COREEA DE SUD SI SA NE APROPIEM DE EA.(*-vezi DICTIONAR)

Etichete

ATENTIE ! ARTICOLELE SUNT INREGISTRATE INAINTE DE PUBLICARE PE BLOGUL ECOU HALLYU .
ESTE INTERZIS SA SE REPRODUCA INTEGRAL SAU PARTIAL CONTINUTUL ACESTUI BLOG
FARA UN ACORD SCRIS DIN PARTEA DETINATORULUI DREPTULUI DE AUTOR.

vineri, 24 mai 2019

Serialul `THE GREAT KING SEJONG`






Serialul `The Great King Sejong` a aparut in anul 2008 si are 86 de episoade care prezinta viata regelui Sejong din copilarie pana la batranete,cuprinzand intr-o cheie foarte veridica personalitatea acestuia. E bine de stiut ca titlul de `Great` (`Marele`) a fost atribuit postum conducatorilor dinastiilor Goryeo si Joseon dar, este asociat in cea mai mare parte cu Gwanggaeto si Sejong.
Sejong a fost al treilea fiu al regelui Taejong si tinut in umbra in scopul mostenirii tronului pana cand fratelui sau ,printul Yangnyeong i s-a luat acest titlu. El a domnit alaturi de tatal sau de la 21 de ani (1418) si singur din 1422 pana la moartea care a survenit la 52 de ani (1450).
Una din cele mai realizate parti ale serialului mi se pare inceputul, care cuprinde copilaria lui Sejong,rolul regelui (ca print) fiind atribuit actorului Lee Hyun-woo , care a si fost premiat pentru realizarea lui.
Chiar daca suntem cunoscatori sau avizati despre viata maretului rege, serialul se urmareste cu interes si cuprinde majoritatea momentelor importante in infaptuirea uriasei mosteniri lasata de el coreenilor. Cateva din acestea : a intreprins modificari importante in legislatie bazandu-se pe confucianism; a creat cu mari sacrificii alfabetul hangul si l-a raspandit; a urmarit bunastarea populatiei prin realizari tehnologice si stiintifice (sistemul de irigatii,ceasul coreean,etc); a extins granitele Joseonului la nord si sud.
Dar mai este atractiv serialul si pentru ca subliniaza evolutia conceptiilor sale politice care se constituie intr-o veritabila motivatie a faptelor sale. Intr-un moment de cumpana il intreaba pe mentorul sau: „esti sigur ca guvernul unei tari are grija de cetatenii sai?” .Aceasta a fost preocuparea sa permanenta - sa contribuie la bunastarea oamenilor,sa le usureze viata cu orice mijloace ( legi,descoperiri tehnice,realizari culturale-hangul,etc.). Intotdeauna el asculta sfaturile de la oamenii de rand,de la copii si chiar de la dusmani. Ii asculta nu-i omoara (ca predecesorii sai) si asa atragea lumea in jurul sau.
Unul din momentele foarte dramatice este uciderea de catre regele Taejong,tatal sau, pe nedrept (din ratiuni politice) a socrului sau,o persoana foarte apropiata si apreciata de Sejong.Cele mai impresionanate momente le realizeaza sotia sa,regina Soyeon care nu-l paraseste si in ciuda durerii il incurajeaza in tot ce face fiind alaturi de el. Rolul reginei este interpretat de actrita Lee Yoon-Ji care a fost premiata pentru aceasta prestatie. Si daca suntem la momentul premiilor trebuie amintit si actorul Lee Won-jong ,recompensat pentru rolul Yun Hee, personaj apropiat regelui care trece prin momente extreme ca sfatuitor al sau.
Finalul este ca o metafora a vastitatii cunoasterii dar si ca un arc peste timp intre generatii. Sejong batran (actorul Kim Sang -Kyung) , orb,sub copacul sau preferat de pe munte ii spune insotitorului sau savantul Jang Yeong Sil (actorul Lee Chun Hee)  - „si totusi privita de aici de sus lumea continua sa fie vasta”. Apoi copiii adunati in jurul sau ,scriind cu degetelele in palma regelui mici mesaje in hangul. Iar cand o fetita il intreaba pe savant „cine este acest batran simpatic” , acesta ii raspunde - „este cel mai slavit om din tara dar si cel mai modest. Fiecare om este pentru sine propriul  Cer, Pamant si Univers”.
Printre lectiile politice pe care ni le da Marele Sejong iata cateva : a acceptat opozitia,nu i-a inlaturat s-a folosit de parerile lor (acceptate sau nu), TOTI au ramas in jurul lui nu l-au parasit chiar daca i-a pedepsit sau nu le-a acceptat ideile.
Realizatorul serialului este Kim Sung-geun.






















Surse biografice : Media

* - vezi DICTIONAR















Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu