ALECSA NAMU blog
HALLYU* ~ NE-A EMOTIONAT SUFLETUL, NE-A INCARCAT MINTEA, NE-A INCITAT SA
DESCOPERIM COREEA DE SUD SI SA NE APROPIEM DE EA.(*-vezi DICTIONAR)

Etichete

ATENTIE ! ARTICOLELE SUNT INREGISTRATE INAINTE DE PUBLICARE PE BLOGUL ECOU HALLYU .
ESTE INTERZIS SA SE REPRODUCA INTEGRAL SAU PARTIAL CONTINUTUL ACESTUI BLOG
FARA UN ACORD SCRIS DIN PARTEA DETINATORULUI DREPTULUI DE AUTOR.

sâmbătă, 25 aprilie 2015

SATE HANOK IN COREEA DE SUD



Cuvantul hanok inseamna „casa traditionala coreeana” sau „casa in stil coreean” sau „casa din Joseon* ”.
Termenul a aparut pentru prima data in anul 1907 , si intr-un dictionar in 1975.
Vorbind despre construirea unei case,in arhitectura coreeana se tine cont de pozitia casei in raport cu imprejurimile dar, este importanta si structura interioara.Astfel pozitia casei respecta cateva reguli de amplasare: sa aiba in spate un munte si un rau in partea din fata.





De asemenea casele aveau sistemul de incalzire „ondol”(bazat pe podea) unic in Coreea de Sud ,pentru a asigura incalzirea pe timpul iernii  si prispa din fata pentru a pastra racoarea pe timpul verii.Cele doua sisteme de incalzire si de aer conditionat,desi primitive,se folosesc si azi cu succes ,oferind un mediu foarte sanatos de locuire.Hanokul este ferit de cutremure pentru ca nu are o fundatie introdusa in pamant,ci e fixata pe niste pietre de temelie.Materialele folosite in constructia casei hanok sunt:argila,lemnul si piatra.Acoperisul,alcatuit din tigle are o forma curbata si poate fi alungit pentru a stopa lumina solara,dupa necesitati.




Forma casei se alege in functie de clima si zona. In sudul tarii unde este mai cald ,sunt in forma de linie dreapta I , cu living deschis , si multe ferestre pentru circulatia vantului.In zona centrala sunt in forma de L iar in nord ,unde este mai frig, in forma de cutie ca sa poata bloca vantul si au camerele unite.
Casa hanok are doua parti : „anchae” sau camera Gyusu si „sarangchae” sau Seonbi (camera barbatului) pentru ca femeile stateau separat de barbati.Anchae era pozitionata intr-o parte indepartata,chiar ascunsa,a casei pentru a asigura linistea.Hanokul diferentia si clasele sociale :cel cu tigla (Giwa) ,dar si cu un aspect artistic ,indica clasa superioara (yangban).Oamenii de rand sau yangban saraciti aveau casa cu acoperis impletit din paie de orez (Choga).Hanokul este cunoscut si in Manciurea si China.
Caracteristica de casa ecologica ii determina pe tot mai multi coreeni sa opteze pentru o asemenea locuinta.
Azi se construiesc sau se renoveaza hanokuri,primind diferite utilizari:restaurant,hotel,cafenea,etc.Arhitectura lor aparte  atrage multi vizitatori.Sunt cateva zone cu hanokuri cautate in special de turisti straini ,pentru specificul traditional.

JEONJU este satul cu hanokuri cel mai bine conservat fiind una din cele mai populare atractii turistice coreene. Desi este locuit , este singurul loc care a pastrat vechi strazi traditionale ,case si structuri din trecutul Coreei.Este un oras care dateaza de mai bine de 1000 de ani ,se afla in provincia Jeolla de Nord si a fost capitala Regatului Baekje*. In afara de faptul ca este satul cu hanok original mai este cunoscut pentru mancarea traditionala coreeana bibimbap (declarat al 4-lea Oras Unesco al Gastronomiei), pentru hartia coreeana Hanji,pentru fosta scoala confucianista si alte monumente istorice.




BUKCHON este un sat considerat cel mai pitoresc loc din capitala Coreei datorita hanokurilor. Este locuit si are sase strazi cu case,restaurante,cafenele,muzee si ateliere de artizanat.Unele hanokuri au primit o alta destinatie,cum este Rakgojae ,transformat in hotel din anul 2003,constituind o atractie pentru turisti pentru arhitectura traditionala a cladirii,gradina interioara cu arbori de pin si decoratiuni de bambus.Aici se gasesc apreoape 900 locuinte hanok.Explicatia pentru conservarea unui numar atat de mare de locuinte traditionale in Bukchon este ca in timpul dinastiei Joseon* (1392-1910) ,aici au locuit membrii elitei sociale.





NAMSANGOL este un sat situat in unul din districtele Seulului ,Jung-gu, intr-o zona considerata printre cele mai frumoase,si care poarta numele de „taramul zanelor”.
Satul are doar cinci case hanok care includ si structuri aduse din alta parte a capitalei.
Printre atractiile de aici se pot aminti : spectacolele de muzica traditionala de la teatrul Namsan Gukakdong dar si demonstratiile de taekwondo de langa cladirea Cheonu-gak. In acest sat ai posibilitatea sa practici diferite activitati din istoria Coreei, de la activitati regale pana la activitati ale oamenilor simpli.




* - vezi DICTIONAR

Surse: Media

Nota: Aceasta este o recenzie semnata Alecsa Namu.





TE - AR PUTEA INTERESA:



VREAU SA VIZITEZ COREEA DE SUD

INSTRUMENTE MUZICALE TRADITIONALE COREENE

DANSUL TRADITIONAL COREEAN

MEORI SI GACHE , INSPIRATIE COREEANA





Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu