ALECSA NAMU blog
HALLYU* ~ NE-A EMOTIONAT SUFLETUL, NE-A INCARCAT MINTEA, NE-A INCITAT SA
DESCOPERIM COREEA DE SUD SI SA NE APROPIEM DE EA.(*-vezi DICTIONAR)

Etichete

ATENTIE ! ARTICOLELE SUNT INREGISTRATE INAINTE DE PUBLICARE PE BLOGUL ECOU HALLYU .
ESTE INTERZIS SA SE REPRODUCA INTEGRAL SAU PARTIAL CONTINUTUL ACESTUI BLOG
FARA UN ACORD SCRIS DIN PARTEA DETINATORULUI DREPTULUI DE AUTOR.

vineri, 24 ianuarie 2020

SEOLLAL- ANUL NOU IN COREEA DE SUD

In tarile asiatice Anul Nou se sarbatoreste la o data calculata dupa solstitiu de iarna ,si este prima zi din a doua Luna Noua.De aceea data difera de la un an la altul,dar se inscrie in lunile ianuarie sau februarie.
In Coreea de Sud se sarbatoreste Anul Nou Lunar numit Seollal (se pronunta Solnal ), si este cea mai importanta sarbatoare publica impreuna cu Chuseok - ziua recunostintei. Ambele fac parte din categoria sarbatorilor familiei.In Coreea de Sud se sarbatoreste si Anul Nou dupa calendarul gregorian care se numeste Anul Nou Solar si pentru care se acorda o zi libera la 1 ianuarie.Seollal are 3 zile libere ,prima inainte,a doua este sarbatoarea preopriu zisa, si a treia dupa.
Pastrand traditii de sute de ani ,sud-coreenii respecta si azi anumite obiceiuri si ritualuri ale acestei sarbatori.
In primul rand calatoresc in localitatea in care traieste cea mai varstnica ruda ,isi viziteaza familia (uneori venind din strainatate pentru aceasta) ,cel mai mare respect il au pentru persoanele in varsta ,parinti, bunici si chiar pentru parintii adoptivi.
Apoi traditia cere sa poarte imbracamintea traditionala hanbok .
Au loc ritualuri ancestrale:
Charye - familia executa cunoscuta plecaciune la altarul strabunilor decedati unde se aseaza o masa cu alimente pe care acestia le preferau.
Sebae - este plecaciunea facuta de membrii familiei in fata batranilor dupa care tinerii si copii primesc drept rasplata pungi din matase (bokjumeomi) care contin bani si urari intelepte.
O caracteristica a Seollal sunt mesele imbelsugate cu mancare specifica fiecarei regiuni. Nelipsita este ciorba Tteokguk care contine felii de prajitura de orez sau in unele regiuni ,galuste.Aceasta ciorba semnifica inaintarea in varsta cu inca un an,si este ca o sarbatorire a zilei de nastere. Alte feluri din meniul de Seollal : manduguk ( o supa ),ddeok (prajitura de orez - au sute de retete pentru evenimente importante si la sarbatori), jeon (clatite de mai multe feluri: cu usturoi,peste ,kimchi) ,galbij jim (preparat din carne de vita pentru ocazii speciale) ,japchae (taitei aromati si viu colorati ,prezenti la ocazii speciale), Deserturi : su-jeong-gwa ( un pumn de fructe garnisite cu nuci de pin) , kikhye (bautura dulce din malt si orez care consumata dupa mesele copioase usureaza digestia) ,taraegwa (desert traditional din faina de grau in forma de panglica rasucita) , yaksik (betisor de orez dulce cu nuci si curmale si care este inclus in `alimente medicinale`).
Distractia are specificul ei prin jocuri pastrate chiar de sute de ani.In afara de artificii ,se pot aminti:
yunnori ( joc de masa traditional care poate fi jucat de toata familia indiferent de varsta ) , go stop (joc de carti cu pariuri pe sume mici) , neoettwigi (joc in aer liber al femeilor si fetelor) , yeonnaligi (zmeu zburator).
De Seollal se ofera cadouri. Din lista de preferinte fac parte :ginseng,fructe proaspete,miere,peste uscat ,dulciuri,produse de toaleta,bani.
Creativitatea si originalitatea coreenilor au imbogatit obiceiurile de Seollal. De exemplu mai nou se obisnuieste sa se adreseze intrebarea `cate castroane de supa tteokguk ai mancat`? - pentru a ghici varsta cuiva. Sau o practica recenta de a bate clopotul istoric Boshingak care a fost construit in anul 1396.
In anul 2020 Seollal se sarbatoreste la 25 ianuarie si semnifica inceputul Anului Soarecelui Alb.
Urarea obisnuita cu aceasta ocazie este : SEHAE BOK MANHI BADEUSEYO  =  Sa aveti mult noroc in Noul An.




























Surse : Media
 Nota : Acest articol este scris de Alecsa Namu.

















Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu