Pentru o tara care si-a conservat atat de bine vestigiile trecutului si traditiile,ideea actuala si moderna a construirii unui oras al viitorului mi se pare fascinanta.Si ma intreb:la urma urmei,pana unde merge creativitatea coreenilor.Intrebare neretorica,avand in vedere ca la ei nu este la moda importul de inteligenta.
Este vorba de Songdo,numit oras inteligent,cunoscut ca Songo International Business District. El se construieste la 60 km sud de Seul,capitala tarii si este legat de aeroportul international Incheon cu un pod lung de 21 km (cel mai lung din Coreea de Sud). Constructia a inceput in anul 2003 si e programata sa fie finalizata in 2017 cuprinzand mai multe zone de interes : rezidentiala,culturala,de afaceri,vanzare cu amanuntul si agrement.
Ne intrebam,desigur,cum este sa locuiesti intr-un asemenea oras?Raspunsul il putem gasi in cateva situatii concrete.
Desi constructia orasului Songdo nu este finalizata,aici locuiesc deja cateva zeci de mii de persoane (el fiind planificat pentru un numar de 700.000 locuitori) care beneficiaza de un sistem de transport optimizat,un metrou care pe viitor va fi legat cu cel din Seul. Internetul (de mare viteza) este folosit nu numai pentru legaturi intre persoane,ci si intre obiecte (cladirile,trotuarele,strazile au incorporate senzori). S-au construit zeci de km de piste pentru biciclisti pentru a se evita emisiile de gaze auto.Atitudinea protectiva asupra mediului are in vedere folosirea bateriilor solare,interzicerea fumatului in locurile publice,prelucrarea deseurilor in uzine specializate ,folosirea automobilelor electrice,etc.
Cele mai paradoxale afirmatii despre orasul Songdo se refera la cateva comparatii cu constructii celebre: canalele din Venetia,parcul Central din New York,Bazarul din Marrakech,opera din Sydney si bulevardele din Paris.
Pe viitor,orasul va beneficia de parcari subterane,si ,in final,aproape jumatate din teritoriul ocupat de locuinte va exista sub spatii verzi ,parcuri si canale acvatice pentru ca se vor folosi cele mai noi tehnologii verzi de construire. Locuitorii vor trai intr-un oras „inteligent” ei vor folosi un smartcard RFID pentru a rezolva multe din problemele personale (sa intre in apartamentul personal,sa primeasca o bicicleta pentru un timp limitat,sa incarce automobilul electric,sa-si plateasca factura,etc.). In grija deosebita pentru educatia de inalta calitate au aparut deja campusuri universitare.
Construirea acestui oras are la baza 3 parteneriate : Gale international (un dezvoltator imobiliar cu sediul la New York), POSCO (companie sud-coreeana, al 4-lea cel mai mare producator de otel din lume) Morgan Stanley ( multinationala de servicii financiare cu sediul la New York).
Dar ideea de oras al viitorului construit cu solutii ecologice nu este noua sau proprie sud-coreeana...Se afla cateva astfel de orase sau proiecte de viitor in lume : Masdar (Abu Dhabi) in Emiratele Arabe Unite ; Dezhou, in nordul Chinei. Ca proiecte : Iskandar ,in sudul Malaeziei (preconizat ca unul din cele mai verzi orase din lume) ; Tianjin , la 150 km de Beijing (va fi construit prin colaborarea Chinei cu Singapore).
Surse: Media
Nota: Recenzie semnata Alecsa Namu.
TE-AR PUTEA INTERESA:
VREAU SA VIZITEZ COREEA DE SUD (SEUL;CAPITALA TARII)