luni, 25 aprilie 2016

VREAU SA VIZITEZ COREEA DE SUD ( SONGDO,ORASUL VIITORULUI )






Pentru o tara care si-a conservat atat de bine vestigiile trecutului si traditiile,ideea actuala si moderna a construirii unui oras al viitorului mi se pare fascinanta.Si ma intreb:la urma urmei,pana unde merge creativitatea coreenilor.Intrebare neretorica,avand in vedere ca la ei nu este la moda importul de inteligenta.
Este vorba de Songdo,numit oras inteligent,cunoscut ca Songo International Business District. El se construieste la 60 km sud de Seul,capitala tarii si este legat de aeroportul international Incheon cu un pod lung de 21 km (cel mai lung din Coreea de Sud). Constructia a inceput in anul 2003 si e programata sa fie finalizata in 2017 cuprinzand mai multe zone de interes : rezidentiala,culturala,de afaceri,vanzare cu amanuntul si agrement.
Ne intrebam,desigur,cum este sa locuiesti intr-un asemenea oras?Raspunsul il putem gasi in cateva situatii concrete.




Desi constructia orasului Songdo nu este finalizata,aici locuiesc deja cateva zeci de mii de persoane (el fiind planificat pentru un numar de 700.000 locuitori) care beneficiaza de un sistem de transport optimizat,un metrou care pe viitor va fi legat cu cel din Seul. Internetul (de mare viteza) este folosit nu numai pentru legaturi intre persoane,ci si intre obiecte (cladirile,trotuarele,strazile au incorporate senzori). S-au construit zeci de km de piste pentru biciclisti pentru a se evita emisiile de gaze auto.Atitudinea protectiva asupra mediului are in vedere folosirea bateriilor solare,interzicerea fumatului in locurile publice,prelucrarea deseurilor in uzine specializate ,folosirea automobilelor electrice,etc.
Cele mai paradoxale afirmatii despre orasul Songdo se refera la cateva comparatii cu constructii celebre: canalele din Venetia,parcul Central din New York,Bazarul din Marrakech,opera din Sydney si bulevardele din Paris.
Pe viitor,orasul va beneficia de parcari subterane,si ,in final,aproape jumatate din teritoriul ocupat de locuinte va exista sub spatii verzi ,parcuri si canale acvatice pentru ca se vor folosi cele mai noi tehnologii verzi de construire. Locuitorii vor trai intr-un oras „inteligent” ei vor folosi un smartcard RFID pentru a rezolva multe din problemele personale (sa intre in apartamentul personal,sa primeasca o bicicleta pentru un timp limitat,sa incarce automobilul electric,sa-si plateasca factura,etc.). In grija deosebita pentru educatia de inalta calitate au aparut deja campusuri universitare.
Construirea acestui oras are la baza 3 parteneriate : Gale international (un dezvoltator imobiliar cu sediul la New York), POSCO (companie sud-coreeana, al 4-lea cel mai mare producator de otel din lume) Morgan Stanley ( multinationala de servicii financiare cu sediul la New York).
Dar ideea de oras al viitorului construit cu solutii ecologice nu este noua sau proprie sud-coreeana...Se afla cateva astfel de orase sau proiecte de viitor in lume : Masdar (Abu Dhabi) in Emiratele Arabe Unite ; Dezhou, in nordul Chinei. Ca proiecte : Iskandar ,in sudul Malaeziei (preconizat ca unul din cele mai verzi orase din lume) ; Tianjin , la 150 km de Beijing (va fi construit prin colaborarea Chinei cu Singapore).




























































Surse: Media
Nota: Recenzie semnata Alecsa Namu.





TE-AR PUTEA INTERESA:



VREAU SA VIZITEZ COREEA DE SUD (SEUL;CAPITALA TARII)




sâmbătă, 2 aprilie 2016

K-DRAMA „SIX FLYING DRAGONS” , ADEVAR ISTORIC SI FICTIUNE










Serialul „Six Flying Dragons” este o drama din care desprindem 2 subiecte : unul istoric si altul politic.In productiile cinematografice de epoca sud-coreene apar perioadele cele mai semnificative din istorie si avem astfel o adevarata galerie prin care cunoastem regatele si dinastiile cu marirea si decaderea lor.Cele mai „batatorite” subiecte sunt din istoria regatului Joseon*, care a avut cea mai longeviva dinastie coreeana (1392-1897) numarand 27 regi.
Partea istorica a serialului „Six Flying Dragon”se refera la perioada caderii dinastiei Goryeo* si aparitia dinastiei Joseon* vehiculand persoane si evenimente reprezentative din istoria peninsulei:asasinarea ultimului rege al Goryeo,construirea planului pentru aparitia dinastiei Joseon si primii regi ai acesteia.In prim plan sunt personalitati care au facut istorie: Jeong Do Jeon (cunoscut ca Sam Bong,un politicean foarte inteligent,un erudit care s-a numarat printre fondatorii academiei confucianiste Sungkyunkwan); generalul Yi Seong-gye, care va fi primul rege al Joseon, Taejo ;Yi Bang Won, al 5-lea fiu al regelui Taejo,care a avut cea mai mare contributie la instalarea tatalui sau ca rege in fruntea Joseon si care va fi,in ordine succesorala,al 3-lea rege, Taejong.Acestia sunt 3 din cei 6 „dragoni”.
Dar serialul se bazeaza in mare masura pe conflictul politic starnit intre Jeong Do Jeon ( care se ocupa in regatul Joseon ,prin functii inalte incredintate de regele Taejo,de domeniile:militar,diplomatic, fiscalitate, educatie,religie) doritor de o conducere statala prin ministri , si , Yi Bang Won (al 5-lea fiu al regelui Taejo ) care concepea o conducere directa a regelui,adica o monarhie absoluta.
Scenariul urmeaza intocmai adevarul istoric infatisand faptele asa cum sunt pastrate in documentele timpului,dar deliciul creatiei artistice il face prezenta a 3 personaje care nu se regasesc in istorie: Boon-Yi (o tanara care prin calitatile si inteligenta sa devine leaderul unui grup de agricultori si care-l iubeste dar il si ajuta pe Yi Bang Won,viitorul rege Taejong), fratele ei,Lee Bang-ji ( cel mai bun spadasin din regatul Joseon,si garda de corp a lui Jeong Do Jeon) si Moo-hyul (razboinicul care-si perfectioneaza mereu stilul de lupta si devine garda de corp a lui Yi Bang -Won). Aceste 3 personaje care sunt de conditie umila ,completeaza echipa „dragonilor”.
Probabil impresionat de regii Joseon ,in special Taejong si fiul acestuia Sejong,regizorul Shin Kyung-Soo a mai scos un serial despre aceasta perioada ,in anul 2011 („Tree with deep roots”) si in care apar 2 din aceste personaje fictive : Moo-hyul si Lee Bang-ji.




Sfera cretivitatii in serialul „Six Flying Dragons” se imbogateste cu simboluri si metafore care au semnificatii clare in desfasurarea evenimentelor.Simbolul dragonului ,aparut doar in titlu,ne duce cu gandul la unele caracteristici ale dragonului din mitologia coreeana:posibilitatea de a-si manifesta sentimente umane ca :bunatatea,loialitatea si recunostinta ,trasaturi pe care le intalnim la cei 6 eroi „dragoni” din serial.Povestea se tese in jurul ridicarii unui suveran si este stiut ca dragonul coreean simbolizeaza imparatul, in politica.Alta tesatura metaforica e subliniata de 3 personaje care sunt 3 simboluri : norodul (tanara Boon-Yi) ,razboinicul (Moo-hyul) , vipera,adica sarpele considerat predecesorul dragonului in credinta mitica coreeana (Lee Bang-ji).
Caracterele personajelor care intruchipeaza cei 6 „dragoni” sunt bine conturate in serial, pe de-o parte prin scenariul frumos intocmit ,scotand in evidenta ca cei 3 din clasele de jos sunt aproape indispensabili pentru cei 3 nobili; pe de alta parte prin jocul actorilor ,care s-au bucurat de nominalizari si premii in anul 2015 pentru acest serial :Yoo Ah-In , Kim Myung-Min , Se Kyung Shin , Byun Yo-Han , Yoon Kyun-Sang si Chun Ho-Jin .
Ultimele episoade sunt impresionante prin scenele de lupte cu sabia,atat de specifice locului si epocii Joseon-ului timpuriu.Scenariul,captat de evenimentele istoriei si de conflictele politice,nu lasa loc,aproape nici un pic, momentelor romantice.Se distinge totusi o scena,frumos realizata : in decorul iernii,bataia cu zapada dintre Boon-Yi si Yi Bang Won, care va fi preludiul unei declaratii de dragoste rostita de print.
As putea spune ca „Six Flying Dragons”este un serial de replici mai mult decat de imagini.Permanent se discuta:se pune la cale ceva,se conspira,se reproseaza,se cere iertare,se dau sfaturi,se analizeaza situatii. Asa ies in evidenta trasaturile de caracter ale personajelor.
Dar , cred ca , ”Six Flying Dragons” va ramane ,inainte de orice,serialul celor 2 figuri mari din istoria Coreei: politiceanul Jeong Do-Jeon si regele Taejong.





* - vezi DICTIONAR
Surse date istorice: Media

Nota: Aceasta este o recenzie semnata Alecsa Namu





TE-AR PUTEA INTERESA: