ALECSA NAMU blog
HALLYU* ~ NE-A EMOTIONAT SUFLETUL, NE-A INCARCAT MINTEA, NE-A INCITAT SA
DESCOPERIM COREEA DE SUD SI SA NE APROPIEM DE EA.(*-vezi DICTIONAR)

Etichete

ATENTIE ! ARTICOLELE SUNT INREGISTRATE INAINTE DE PUBLICARE PE BLOGUL ECOU HALLYU .
ESTE INTERZIS SA SE REPRODUCA INTEGRAL SAU PARTIAL CONTINUTUL ACESTUI BLOG
FARA UN ACORD SCRIS DIN PARTEA DETINATORULUI DREPTULUI DE AUTOR.

sâmbătă, 27 septembrie 2014

„MEORI” SI „GACHE” , INSPIRATIE COREEANA






Stilul coafurii sau modul de aranjare al parului se numeste „MEORI” in limba coreeana.De fapt,cuvantul are urmatoarele sensuri : „cap”, „parul de pe cap” sau „coafura”. Despre „meori” avem scrieri ( „Haedong Yoksa” - „Istoria Coreei” de Han Chi-yun , 1765-1814 ) dar si marturii vizuale (picturile murale din Muyongchong de la Mormantul Dansatoarelor aflat in China),care descriu diferite stiluri traditionale coreene.Pentru a marca subiectul vom ilustra mai jos cateva mai semnificative.
„GACHE” inseamna „peruca” , o completare de par care poate fi impodobita cu bijuterii sau decoratii din matase ,aur,argint ,(numite „tteoljam”). Ea ajungea sa cantareasca pana la 4 kg.Luandu-se in considerare 
valoarea lor materiala,se intelege de ce ele erau purtate de reprezentantele din inalta societate si de femeileGisaeng* la ocazii speciale.In evolutia confectionarii unei gache se cunoaste tipul TTeoguji , un accesoriu din lemn,vopsit in negru pentru a imita culoarea parului , care se atasa coafurii si care ,evident,era mai usor in greutate decat peruca din par.
Se cunoaste intamplarea potrivit careia in timpul unei ceremonii de nunta,o tanara mireasa de numai 13 ani,si-a gasit sfarsitul ,rupandu-si gatul de greutatea perucii (gache) in timp ce-si saluta socrul.
Diferite incidente , dar si ideea ca purtarea perucii ar intra in contradictie cu doctrina confucianista,l-au determinat pe regele Jeongjo sa dea un decret in anul 1788 prin care se interzicea folosirea perucilor.
Azi,perucile ne incanta ,alaturi de imaginile hanbok-ului in cele mai spectaculoase seriale si filme sud-coreene.


MEORI





JJOK Meori - este cea mai populara coafura traditionala coreeana.Este un coc prins la spate cu un ac de par numit „binyeo”. Este meori specific femeilor maritate.






BINYEO - ac de par .Era confectionat din diferite materiale care marcau clasa sociala a femeii. Aur,argintpentru clasele superioare,os si lemn,pentru cele inferioare.





DAENGGI Meori - este o coada impletita pe spate.Baietii purtau una dar fetele aveau una sau doua.





SANGTU Meori - este specific baietilor adulti sau casatoriti si consta intr-un coc mic prins in varful capului,protejat de un capison.






EONJEUM Meori - parul este impletit si rulat intr-un coc prins in varful capului.Uneori era impodobit cu mese sau peruci.Se purta de femeile maritate.






EOYEO Meori - un coc prins pe ceafa la care se adauga o coroana de bucle si cozi impletite inspirala.
Poate fi impodobita cu diferite decoratii (tteoljam) sau peruci.






                                               GACHE




GACHE - peruca purtata la curtea regala de femeile nobile sau de femeile Gisaeng*. Erau impodobite cu diferite decoratii numite tteoljam.






TTEOLJAM - decoratiuni care impodobeau perucile (gache).






KEUN Meori - este considerata „mama” tuturor coafurilor (meori) traditionale coreene.Se pornea de la Eoyeo Meori la care se adauga tteoguji ,accesoriul de lemn vopsit in negru.






TTEOGUJI - accesoriu din lemn ,vopsit in negru care inlocuia parul.



Surse: Media

* - vezi DICTIONAR

Nota : Un articol de Alecsa Namu.






TE-AR PUTEA INTERESA :






marți, 23 septembrie 2014

CINE ESTE KIM UNG YONG ?







Cunoscutele si apreciatele seriale: ”Winter Sonata” , ”Playful kiss” , ”Un doctor stralucit” , ”Acuzat pe nedrept” sunt cateva productii cinematografice sud-coreene care au tratat subiectul adolescentului super dotat. Ar fi putut fi inspiratii reale sau fictiuni. Cert este ca in Coreea de Sud exista un model concret in persoana stralucitului om de stiinta KIM UNG YONG.
Ca sa intelegem personalitatea profesorului Kim Ung Yong , trebuie sa atingem subiectul coeficientului de inteligenta - IQ. Daca o persoana are un IQ de 140 , spunem ca este un geniu (pe plan mondial s-a constatat
ca aproximativ 24% din oamenii de succes au acest coeficient).Daca trece de 200 ,persoana este o raritate.
Kim Ung Yong are un coeficient de inteligenta (IQ) de 210 , care il plaseaza in acest moment in topul celor mai inteligenti oameni de pe planeta, ocupand locul trei pe o lista dupa coeficientul 225 si 230.
El s-a nascut in Coreea de Sud , la Seul ,in Hongje-dong , 7 martie 1963. Tatal sau,profesor,povesteste ca
Kim Ung Yong vorbea fluent de la 6 luni.

Inteligenta sa precoce a atras atentia si, la varsta de 3 ani a fost invitat la cursurile de fizica de la Universitatea Hanyang.Este cunoscut faptul ca la4 ani citea in japoneza,coreeana,germana si engleza,tatal marturisind ca la aceasta varsta ,fiul sau reusise sa memoreze aproximativ 2000 de cuvinte in engleza si germana.Mai tarziu,la o televiziune japoneza vorbeste in limbile:chineza,spaniola,vietnameza,tagalong,germana,engleza,japoneza si coreeana.A scris in coreeana si chineza poezii si 2 carti de dimensiuni mici (sub 20 pagini) cu eseuri si poezii.La 5 ani rezolva ecuatii diferentiale si calcule cu integrale.La 7 ani este invitat sa lucreze la NASA ,unde ramane pana in anul 1978, moment care coincide cu reintoarcerea sa in Coreea de Sud.
Acum, Kim Ung Yong este doctor in ingineria civila.A publicat in revistele de specialitate aproximativ 90 de lucrari privind sistemele hidraulice. Desi a fost invitat sa faca parte din colectivele didactice ale unor universitati de prestigiu din Coreea de Sud, el a preferat sa lucreze in provincie la Universitatea Nationala Chungbuk unde preda din anul 2007.
Sursa: Media,Wikipedia,Youtube.
Nota:Recenzie de Alecsa Namu.








TE-AR PUTEA INTERESA:


Vreau sa vizitez Coreea de Sud - SEUL


Coreea de Sud de la hanbok la industria de moda





luni, 15 septembrie 2014

DANSUL TRADITIONAL COREEAN










Dupa ce am vazut serialul „Hwang Jin Yi” ( cu Ha Ji Won si Jang Geun Suk )   am prins gust de dansul traditional coreean.Imi dau seama ca de cand tot „gust” cultura sud-coreeana , gratie Hallyu*,ma scufund tot mai mult in traditiile lor pe care stiu sa le continue si sa le valorifice intr-un mod minunat. Si nu m-a surprins fenomenul nici in domeniul dansului.
Dansurile organizate , datand de mii de ani in peninsula,erau interpretate de oameni obisnuiti care introduceau uneori elemente satirice batandu-si joc de nobilime dar,au stat si sub aripa caselor regale sau ale celor doua doctrine : confucianismul si budismul. Influentele confucianiste si budiste in dansurile traditionale coreene au fost destul de puternice, numai ca cea confucianista a fost uneori reprimata ,tolerandu-se cea budista.Mai tarziu dansul s-a putut invata la curtea regala sau in academii patronate chiar de un minister guvernamental.
In dansul popular si al fermierilor se foloseau diferite obiecte : esarfa alba,tobe,palarii,sabii,evantaie, pe care dansatoarele le manuiau cu multa gratie si eleganta.Dansul traditional coreean se ingemaneaza cu muzica traditionala prin instrumentele traditionale: tobe , flaut ,kayagum ,etc.Sunt cunoscute cateva tipuri de dansuri : de curte,de ritual,popular,dans nou traditional. S-a constatat ca dansurile traditionale coreene au fost mai retrase in timpul dominatiei coloniale japoneze si apoi din cauza industrializarii si urbanizarii in perioada anilor 1960-1970.Ulterior s-a gandit o revenire la dansurile traditionale prin 1980.Sunt vreo 56 de dansuri originale coreene,dar azi mai sunt cunoscute doar cateva,din care doua fac parte din patrimoniul UNESCO.
Pentru ca in Coreea de Sud cultura este prin lege un bun national , toate dansurile traditionale au fost declarate „Proprietati culturale imateriale”de catre Guvern iar persoanelor care le executa le-a fost conferit titlul de „Proprietati culturale umane”-cea mai mare distinctie care se acorda in arte si meserii.
In Coreea de Sud s-a dezvoltat si dansul modern si dansul clasic,in 1946 a fost fondata Compania de Balet Seul.



Dans SAMANIC            https://youtu.be/ubRo6V4aUc8


                         



SAMGO-MU - dans cu trei tobe     https://youtu.be/Yt3AYyduUy0











TAEPYEONGMU - dans pentru pace    https://youtu.be/HJSy9IRM9Ck











BUCHAECHUM - dans cu evantaie       youtube.com/watch?v=uuF0OosXR78









GANGGANGSULAE - dans pentru o recolta mai buna. Se efectua sub luna plina.
                                      Face parte din patrimoniul UNESCO











CHEOYONGMU - dans cu masti din Silla*
                                Face parte din patrimoniul UNESCO

https://youtu.be/hz38uVwbuZc






* - vezi DICTIONAR
Surse: Media, Youtube.

Nota : Aceasta este o recenzie semnata Alecsa Namu.








TE-AR PUTEA INTERESA:


CE ESTE ARIRANG

INSTRUMENTE MUZICALE TRADITIONALE COREENE







vineri, 5 septembrie 2014

POVESTI DE ACTIUNE,SPIONAJ SI THRILLER IN SERIALELE SUD-COREENE




Productiile cinematografice cu teme de spionaj au nevoie in primul rand de o poveste buna. Sherlock Holmes este celebru prin romanul lui sir Arthur Conan Doyle, Hercule Poirot prin romanele scrise de Agatha Christi,Umberto Eco ne-a oferit subiect din romanul „Numele trandafirului” si lista ar putea continua.
In serialele sud-coreene,frumusetea scenariilor de spionaj,actiune sau thriller sunt inspirate din istoria tumultoasa a peninsulei sau din subiecte actuale,contemporane.Canalul tv MBC* a inceput in 2013 difuzarea serialului „Fiica regelui Soo Baek Hyang”( King,s daughter Soo Baek Hyang) care se intinde pe 108 episoade.Scenaristul Hwang Jin Young ne pune in fata unei povesti remarcabile in care se tes mai multe subiecte:unul istoric-politic (regatul Baekje* in stradania de a recuceri raul Han de la Koguryo*),un subiect familial (refacerea genealogiilor monahale din timpul regelui Moo Ryung),un subiect romantic (iubiri regale dar si ale oamenilor simpli) si un subiect de spionaj (formarea si folosirea spionilor in timpul regatului Baekje*). Am aflat aici una din cele mai frumoase povesti avand ca subiect spionajul ,care preia cea mai mare parte a serialului,dar imbratisand calitativ firul istoric si pe cel romantic. Avem in fata parca o istorie a spionajului coreean stravechi, incepand cu supravegherile de la curte (membrii familiei regale erau urmariti de personalul de la palat dar se spionau si intre ei), actiunile conspirative ale regatului, initierea unei scoli de spionaj,spionii in actiune,existenta locurilor conspirative,aflam de existenta Bi Moon o organizatie de spioni din Baekje* a caror membri aveau un tatuaj cu un tapir pe corp ca semn al apartenentei la grup,cunoastem metode folosite in spionaj (manipularea,cunoasterea dusmanului,actiunile sub acoperire). Dar cel mai interesant lucru este ca patrundem in lumea misterioasa a spionajului medieval prin personajul Seolnan despre care nu se stia ca este printesa Soo Baek Hyang.Ea este recrutata si supusa unui antrenament foarte dur pentru a intra in Banda ,o formatiune secreta condusa direct de printul Myung Nong. Cei doi sunt prinsi intr-un hatis de iubire amestecata cu actiunile organizatiei secrete. Seolnan primeste tatuajul pe umar de la print,acesta devenind astfel maestrul (stapanul) ei. Apoi ,folosind-o intr-o actiune de manipulare,ii ofera o rochie minunata , dar la intalnirea cu el ,ea pricepe ca este asa pentru a fi folosita intr-o actiune in care trebuia sa arate bine, si se convinge cand ii da un pumnal cu care trebuia ucis adversarul. Totusi printul nu ramane rece la aspectul ei in rochia oferita,mai ales ca nu o vedea decat in tinuta de antrenament.In actiunile de instruire are grija de ea nu numai din simtul datoriei,ci se simte atras de ea (ii ingrijeste mana ranita),iar cand sunt capturati amandoi si inchisi intr-o magazie, ea ii marturiseste ca il iarta pentru ca a manipulat-o.
Cea mai interesanta parte a serialului cu subiect spionaj este povestea despre Dolim ,considerat „cel mai bun spion din lume”.Este vorba de calugarul Dolim care a venit la palat si a vrut sa joace Go cu vechiul rege.Dar daca va pierde va muri.A castigat ,si l-a castigat si pe rege,care l-a tinut langa el,si toata lumea il indragea si aveau incredere in el. Calugarul era spion al Koguryo* si a deschis portile cetatii pentru a intra trupele Koguryo care l-au capturat pe rege si l-au omorat.Pronuntarea numelui Dolim este interzisa de actualul rege.Dolim este femeie si acum traieste la palat ingrijind o sera cu plante.Desi a fost cel mai inversunat dusman al lor, intr-un moment de intelepciune actualul rege hotareste s-o foloseasca impotriva Koguryo*(care se pregatea sa atace Baekje)intreband-o cum este regele lor.Dolim ii da toate datele pentru ca l-a cunoscut pe rege tot la un joc de Go ( in timpul caruia se poate citi foarte bine caracterul si temperamentul unei persoane). Era vorba de comunicarea pe care o transmite corpul si pe care daca o descifrezi afli multe.Asa ca celor de la „scoala”de spioni li se spunea: „invatati cum sa mintiti cu propriul corp,care trimite anumite semnale cand o faceti; sa nu va fie greu sa va uitati fix in ochii cuiva chiar daca pulsul creste,sa nu clipiti des, sa nu salivati, sa nu lasati dusmanul sa vada asta” Despre fata lui Dolim ,regele spunea : „Dolim a fost bucuria insasi,o fata a puritatii si bunatatii.Toata lumea il indragea pe calugar.O singura privire si lumea se indeparteaza.Fata lui Dolim nu ascunde minciuni sau deceptii. Dar acea fata l-a tradat pe tatal meu care n-a crezut pana la ultima suflare ca Dolim a fost un spion al Koguryo”. Dar nu l-au omorat pe Dolim pentru ca era „mai folositor ca 100.000 de soldati”. Sansa de a invinge Koguryo a fost alegerea lui Seolnan pentru a fi instruita de celebra Dolim si trimisa la regele „dusman” pe care-l manipuleaza in asa fel incat primesc raul Han inapoi si se renunta la razboi.Finalul este extrem de sugestiv : de la palat este trimisa o noua tanara la sera lui Dolim ,recomandata pentru antrenament ( asadar necesitatea existentei sistemului si a continuitatii si perpetuarii lui).In rolul Soo Baek Hyang actrita Seo Hyun Jin , si in rolul printului Myung Nong,actorul Jo Hyun Jae.                                                                                                                                          
Cu productia cinematografica„Iris”,ne aflam (dupa parerea mea) in fata celei mai frumoase povesti cu subiect din spionajul modern coreean. Canalul tv KBS2* a difuzat cele 20 de episoade din decembrie 2009.Deliciul unui serial il face povestea in care se ingemaneaza mai multe subiecte.Trei scenaristi : Kim Hyun-Jun,Jo Gyu-Won,Kim Tae-Un, ne-au dat o poveste care are trei directii ce dau incadrarea de gen a serialului.Avem partea de Romance prin povestea de iubire dintre Kim Hyun-jun (actorul Lee Byung -Hun) si Choi Seung -hee ( actrita Kim Tae-hee),doi agenti ,valorosi spioni ; cu momentele lor pasionale ; cu clipele petrecute de Kim Hyun-jun in vacanta pe insula Jeju intr-o asteptare emotionanata a iubitei si o dezamagita neintalnire ;cu emotiile de a nu li se descoperi povestea de iubire tinuta ascunsa cu grija de ochii celor din jur; cu iertarea finala pe care i-o da Kim Hyun-jun descoperindu-i adevarata identitate.Apoi constatam partea de Actiune cu multa miscare ( ne plimbam prin cateva tari :Coreea, Japonia , Ungaria , China ),cu multe asasinate,negocieri,salvari de ostatici ,santaje,arestari si eliberari de agenti spioni, intalniri conspirative,prabusiri de avion,masini capcana.Totul se tese in jurul ideii de unificare a Coreei ,de securitate nationala si protectie fata de amenintarile externe si fata de interventia organizatiei misterioase Iris.Dar o multime de tradari,razbunari,conspiratii,manipulari,testari prin tortura,actiuni sub acoperire,secrete de stat,misiuni secrete,prezenta agentiilor si organizatiilor secrete (Iris, Batalionul special 707,NSS),spionarea permanenta a agentilor ,prezenta agentilor dubli,comploturile, fac din acest serial un splendid Thriller.
Este o mare realizare cinematografica, inscriindu-se printre recordurile cu cele mai scumpe productii,dar si cu succese rasunatoare prin premiile primite la KBS Drama Awards 2009. Prezenta actorului Lee Byung-hun , care a privit cu seriozitatea-i caracteristica rolul (antrenandu-se mai ales cu logistica,invatand sa manuiasca toate tipurile de arme folosite) si-a pus amprenta pe valoarea peliculei (dovada premiile multe primite de el  pentru „Iris”). Succesul serialului a determinat scoaterea unui film si continuarea subiectului in doua seriale ( „Athena zeita razboiului” si „Iris II”) care insa nu l-au lasat in umbra,ramanand (dupa parerea mea) productia de spionaj emblematica sud-coreeana.
Surse : Media,Youtube

* - vezi DICTIONAR
Nota : Aceasta este o recenzie semnata Alecsa Namu.



TE-AR PUTEA INTERESA :