HALLYU* ~ NE-A EMOTIONAT SUFLETUL, NE-A INCARCAT MINTEA, NE-A INCITAT SA
DESCOPERIM COREEA DE SUD SI SA NE APROPIEM DE EA.(*-vezi DICTIONAR)
Etichete
- ACTORI (56)
- ACTRITE (33)
- ALBUM FOTO (21)
- COREEA DE SUD (21)
- DICTIONAR (1)
- DIVERSE (9)
- JANG GEUN SUK (8)
- K-POP (27)
- LEE JOON GI (11)
- OST (18)
- SERIALE SI FILME (57)
- TRADITII (18)
- K-POP ( 27 )
- DIVERSE ( 9 )
- JANG GEUN SUK ( 8 )
- DICTIONAR ( 1 )
- SERIALE SI FILME ( 57 )
- OST ( 18 )
- TRADITII ( 18 )
- LEE JOON GI ( 11 )
ATENTIE ! ARTICOLELE SUNT INREGISTRATE INAINTE DE PUBLICARE PE BLOGUL ECOU HALLYU .
ESTE INTERZIS SA SE REPRODUCA INTEGRAL SAU PARTIAL CONTINUTUL ACESTUI BLOG
FARA UN ACORD SCRIS DIN PARTEA DETINATORULUI DREPTULUI DE AUTOR.
luni, 18 decembrie 2017
K-DRAMA „TRIANGLE”,O LECTIE VERITABILA-SANGELE APA NU SE FACE
Desi pe tot parcursul anului 2017 am vizionat numai k-drame istorice,m-am oprit si asupra unei productii cu continut contemporan, ”Triangle” , atrasa de cei trei actori care sunt protagonistii principali :Lee Beom Soo, Kim Jae Joong, si Siwan, Cei trei frumosi ai ecranului coreean,foarte cunoscuti si indragiti de public datorita prestatiilor de pana acum m-au convins ca alegerea lor a fost inspirata.Dar atentia mi-a fost acaparata si de alte elemente artistice.
Serialul acesta ne ofera o poveste foarte bogata in intamplari neasteptate.Exista episoade in care aproape fiecare scena aduce o noutate care schimba planurile ,realizand un formidabil efect de surpriza.Nu poate sa nu-ti placa.Apoi toata tesatura de evenimente care creste pana la deznodamant este cu atat mai atragatoare cu cat cunoasterea acestuia se realizeaza aproape de la inceput ,adica aflam care sunt cei trei frati despartiti in copilarie,dar mai are nevoie de o singura veriga - ce vor face pana la urma, cand se vor intalni,moment foarte asteptat si care tine aprinsa curiozitatea.
Este aici povestea a trei frati ,abandonati din copilarie intr-un orfelinat pentru ca tatal decedase si mama ii parasise. Pe tot parcursul serialului cei trei sunt macinati de ideea regasirii fratilor,parintilor sau identitatii lor.Cel mare,un detectiv de renume (actorul Lee Beom Soo) , mijlociul un gangster (actorul Kim Jae Joong) ,cel mic ,prin adoptie fiul unui magnat si unic mostenitor (actorul Siwan).
Viata lor in medii atat de diferite le determina invitabil comportamentul,dar este de remarcat atitudinea fiecaruia in cautarea trecutului familial.
Prima rezolvare este regasirea mamei care se afla intr-o situatie modesta si crestea un copil pe care-l adoptase si care o teroriza pentru bani (dar va fi pus la punct de fiul cel mare).Mijlociul o va cauta dar nu este in stare sa-si dezvaluie identitatea cand o vede. Cel mic va refuza sa o caute. Dar este sfasietor cum moartea ei ii va uni pentru prima data pe toti trei. Sangele apa nu se face.
Fratele cel mare il cunoaste pe gangster in timpul actiunilor impotriva bandelor de hoti ,se apropie de el facandu-l informatorul sau dar se ataseaza foarte mult de el fara sa stie ca este fratele sau. Gangsterul, ca sa afle cate ceva despre copilaria sa ,cere ajutorul doctoritei,(prietena detectivului ) si prin hipnoza reuseste sa refaca intamplarea in care fratele lui cel mic este luat cu forta pentru adoptie. Detectivul,prezent la sedinta de hipnoza isi recunoaste astfel fratele mijlociu.Este minunata intalnirea celor doi.Desi crescut intr-un mediu ostil ,fratele mijlociu,gangsterul, avea un caracter frumos ,care reiese din relatia cu prietena sa dar si din atitudinea pe care o are in inchisoare fata de un varstic pe care-l ajuta spalandu-l,hranindu-l,curatandu-i hainele,fara sa se simta injosit.Rasplata va fi sufleteasca pentru el dar mai tarziu si materiala pentru ca batranul,un om foarte bogat ,il va ajuta sa devina actionar la societatea pe care fratele sau mai mic trebuia s-o mosteneasca.Fara sa stie ca viitorul mostenitor este fratele lor se vor lupta cu acesta pentru a scoate la iveala fraudele societatii.Desi cei trei vor afla unii de altii ,cel mic nu va accepta apropierea de ei,crezand ca astfel isi va proteja avutia.Nici cand afla de la fratii lui ca se comploteaza impotriva lui chiar din partea tatalui vitreg ,nu crede si sfarseste tragic in ciuda eforturilor fratilor sai de a-l apara.Dar in momentul foarte dramatic dinaintea sfarsitului sau ,cu cei doi frati langa el,le adreseaza cateva cuvinte ,adresandu-se cu apelativul „frate” ,tradand regretul ca a stat departe de ei ,nu le-a ascultat sfatul,dar si ca in subconstient le dorea compania (de remarcat momentele cand ii urmarea si-i privea de dupa colt,desi le refuza ajutorul).
Aceasta este o veritabila lectie pentru noi,simpla, dar foarte importanta:o familie unita se poata salva din situatii critice.
Nota : Aceasta este o recenzie de Alecsa Namu.
duminică, 10 decembrie 2017
TRADITII SI OBICEIURI CU FLORI IN COREEA DE SUD
Gestul de a oferi flori in imprejurari de bucurie sau tristete (care a devenit aproape o banalitate pe plan mondial),a fost depasit in Coreea de Sud datorita viziunilor profunde cu care snt privite aceste minunate comori naturale.
In peninsula coreeana existenta celor patru anotimpuri i-a facut pe locuitori sa remarce flori specifice pentru fiecare ,cele mai variate fiind reprezentate primavara.Astfel pentru iarna este floarea de cais japonez,Maehwa; pentru toamna - crizantema; pentru vara - bujorul; pentru primavara - azaleea.
Coreenii au si cele 4 Plante Gratioase,in care sunt si flori: orhideea,crizantema,bambusul si floarea de cais asiatic.
Intrebuintarea florilor in cosmetica nu mai este o noutate pentru nimeni daca ne gandim la creme,mai ales,dar mi se pare interesant de amintit pentru calitatile lor curative o traditie coreeana potrivit careia baia cu flori de stanjenel dulce te mentine sanatos. Uleiul de camelia se foloseste la ungerea parului dar si pentru lanterne.Din petale de crizantema se face lichior,dupa un obicei chinezesc.
O alta traditie coreeana tine de inceputul primaverii cand fac clatite cu flori.Acest obicei se numeste „kkotdarim” care in traducere inseamna „creatie-floare”.
Din sec. al 19-lea in Coreea este considerata floare nationala - trandafirul de Sharon (Mugunghwa) fara sa fi existat vreo decretare oficiala. Exista mai multe explicatii in acest sens.
Floarea de Mugunghwa a carei cultivare este atestata de 2000 de ani, este prezenta in textul imnului national. China dar si alte tari numeau Coreea „tara trandafirului de Sharon”. Floarea era folosita in timpul dinastiei Joseon pentru impletirea coroanei oferite celui care obtinea cele mai multe puncte la examenul de stat.
De asemenea ,oamenii care participau la mese festive in prezenta regelui purtau la palarie flori de Mugunghwa. Apoi in perioada luptei pentru eliberarea de sub dominatia japoneza se brodau pe hartile Coreei 8 trandafiri de Sharon care reprezentau cele 8 provincii ale tarii.
Nam Gunk-eok a facut o campanie prin care a initiat crearea dealurilor cu trandafiri de Sharon in toata Coreea.A trimis zeci de mii de flori la scoli,biserici,diferite organizatii sociale.El a fost inchis de autoritatile japoneze pentru aceste actiuni.
Dar cea mai interesanta remarca despre floarea de Sharon,care cu siguranta i-a inspirat pe coreeni in alegere,este urmatoarea: florile se deschid incet si sunt inflorite total pana dupa-masa,apoi se inchid pana la apus ,reprezentand ciclul soarelui.Aceasta are loc zilnic timp de 100 de zile de la inceputul verii pana toamna.
„Pentru coreeni florile simbolizeaza viata insasi.” (Lee Yu-Mi , cercetator Parcul Dendrologic National , Coreea)
Sunt numeroase mituri samanice despre puterea florilor: de a da viata,de a reincarna,de a vindeca,de ridicare a statutului divin,de a reprezenta vointa cerului.
Exista multe povesti in care oamenii sunt comparati cu florile (femeile,tinerii Hwarang). La coreeni femeile sunt asociate cu florile si barbatii cu fluturii.
Parcurgand un material despre festivalurile dedicate florilor am remarcat disponibilitatea coreenilor de a respecta aceasta planta firava,trecatoare, floarea si am ramas cu impresia ca in curand fiecare floare va avea festivalul ei. Acum avem asa:
* Festivalul Florilor de Corn,in regiunile unde cresc din abundenta acesti pomi : Gurye,Incheon.
* Festivalul Florilor de Prun in Gwangyang,care ofera si produse culinare din prune.
* Festivalul Lalelelor in Taean,Sinan,Pohang,Gyeonggi (Everland).
* Festivalul Cameliilor in Seocheon (unde se poate gusta si mancare din caracatita tipul Juggumi care se poate pescui in timpul festivalului).
* Festivalul Azaleelor care este extrem de spectaculos prin imaginile de covor date de aceste flori.
*Festivalul Florilor de Cires - este cel mai dorit festival al primaverii,adus prin filiera japoneza in Coreea.Capitala festivalului este in Jinhae unde sunt aproape 340000 copaci infloriti. Alte locatii ale festivalului:Seul,Busan,insula Jeju (unde se poate admira Ciresul-rege ale carui petale sunt cele mai mari dintre toate florile de cires).
Cea mai mare piata de flori din Coreea de Sud este Yangtae unde se pot cumpara flori proaspete,se pot licita,se pot cumpara tot felul de plante,copaci sau terenuri.
cais japonez (Maehwa)
crizanteme
bujorul
azaleea
orhidee
trandafirul de Sharon (Mugunghwa)
floare de cires
Surse : Media
Nota : Aceasta este o recenzie de Alecsa Namu.
Abonați-vă la:
Postări
(
Atom
)