ALECSA NAMU blog
HALLYU* ~ NE-A EMOTIONAT SUFLETUL, NE-A INCARCAT MINTEA, NE-A INCITAT SA
DESCOPERIM COREEA DE SUD SI SA NE APROPIEM DE EA.(*-vezi DICTIONAR)

Etichete

ATENTIE ! ARTICOLELE SUNT INREGISTRATE INAINTE DE PUBLICARE PE BLOGUL ECOU HALLYU .
ESTE INTERZIS SA SE REPRODUCA INTEGRAL SAU PARTIAL CONTINUTUL ACESTUI BLOG
FARA UN ACORD SCRIS DIN PARTEA DETINATORULUI DREPTULUI DE AUTOR.

luni, 28 noiembrie 2016

„JACKPOT”,O POVESTE FRUMOASA SI INTERESANTA INTR-O KDRAMA






Serialul „Jackpot” , sau „Daebak”sau  „The Royal Gambler” , este o drama istorica al carui subiect fictiv este extrem de incitant facandu-l remarcat pe cel care semneaza scenariul,Kwon Soon-gyu.
Iata-ne din nou in perioada dinastiei Joseon* ,in care ni se dezvaluie o lume cu jocuri periculoase. Subiectul este foarte interesant,construit pe doua paliere de joc din doua lumi diferite,ambele incluzand ideea de pericol dar si de hazard.Unul este jocul de noroc ( un farmec deosebit constituindu-l varietatea jocurilor prezentate atat la palat cat mai ales in casele de joc frecventate de popor)si altul este un pseudo joc de noroc,este de fapt un razboi miza caruia fiind tronul tarii. Tronul este jackpot-ul. Echilibrul dintre cele doua lumi il tine un personaj cu o descendenta controversata,fiul concubinei regale Suk-Bin nascut la sase luni , avand ca tata biologic un om modest impatimit al jocurilor de noroc,dar considerat fiul regelui Sukjong. Tanarul ,pe nume Baek Dae-gil, este intruchiparea unei inteligente stralucite (exersata in jocul de noroc prin tatal sau), al unui suflet mare,dar si un spadasin de marca.Toate impreuna il vor ajuta sa inteleaga diversitatea „jocurilor vietii” la nivelul categoriilor sociale de atunci,de la rege si nobili pana la supusii din popor.El isi va pretui si asculta cu sfintenie ambii tati.Pentru ca miza jocului in serial este tronul, va sti sa-l cucereasca printr-o manevra a jocului de noroc si-l va oferi celui cuvenit ,fratelui sau,pe care a promis mamei (concubina regala Suk-Bin) si tatalui (regele Sukjong)ca-l va ocroti si apara.
Povestea este foarte stufoasa,sunt multe intamplari interesante,pline de suspans,de mister,de surprize ne asteptate ,sugerand parca atmosfera unui joc de noroc.
In valtoarea evenimentelor suntem purtati de pe ulitele satului pana in incaperile sau curtile palatului dar si in peisajele salbatice de munte sau in padurile incarcate de mister. Foarte bine realizata este atmosfera jocurilor de noroc,intr-un decor sugestiv si cu personaje adecvate reprezentand oamenii din popor in delirul castigului.
Finalul este frumos si pozitiv asa cum ii spune si titlul Dae=mare ,  Bak=castig. Toti au castigat ce au vrut:Dae-gil sa locuiasca retras si linistit intr-un sat,fratele lui sa ajunga rege (Yeongjong),poporul sa scape de a fi pedepsit pentru revolta in care i-a implicat tradatorul In-jwa. Acesta ,de fapt,va fi condamnat la moarte pentru toate nelegiuirile comise in dorinta de a ajunge pe tron,pentru jocul murdar si desgustator pe care-l face cu cei din jur,manipulandu-i ,intocmai ca un jucator care triseaza tot timpul. Si simbolic ii este si sfarsitul : daca la jocul de noroc trisorului i se taia mana ,Lee In-jwa ,care a folosit mana sa ucida nevinovati,si-a folosit capul sa manipuleze pe toata lumea,si-a purtat picioarele in locuri nepermise,va fi condamnat la moarte prin dezmembrarea corpului.
Serialul aduce in scena doi monstri sacri ai cinematografiei sud-coreene: Jun Kwang-ryul (in rolul lui Lee In-jwa) si Choi Min-soo (in rolul regelui Sukjong) jucand doi adversari puternici si de temut fiecare pentru celalalt.Ei ne ofera scene remarcabile,amintindu-ne de prestatia lor din serialul „Warrior Baek Dong Soo” in care ii intalnim tot impreuna intr-o atitudine de rivalitate.
Tanarul actor Yeo Jin-goo cu o multime de trofee actoricesti la numai 19 ani mi se pare ca face aici primul sau rol important de pana acum (regele Yeongjong) dupa o multime de prezente ca junior sau copil actor pe pelicula.
Si in sfarsit Jang Geun Suk,pe care-l consider un actor mare ,un creator de personaje,de data aceasta nu se pierde in alergari si cuceriri de tinere frumoase .El trece paradoxal de la rolul frivol al jucatorului,prin suferintele si persecutiile omului de jos,la gesturile de demnitate ca fiu al regelui care-si va tine promisiunea de a-si ocroti fratele  (regele Yeongjong).
„Daebak” este un serial foarte interesant construit si foarte frumos realizat.





























* - DICTIONAR

Nota : Aceasta este o recenzie de Alecsa Namu.




TE-AR PUTEA INTERESA:


„Warrior Baek Dong Soo” , ost-uri

Cele mai reusite cupluri cu Jang Geun Suk



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu