HALLYU* ~ NE-A EMOTIONAT SUFLETUL, NE-A INCARCAT MINTEA, NE-A INCITAT SA
DESCOPERIM COREEA DE SUD SI SA NE APROPIEM DE EA.(*-vezi DICTIONAR)
Etichete
- ACTORI (56)
- ACTRITE (33)
- ALBUM FOTO (21)
- COREEA DE SUD (21)
- DICTIONAR (1)
- DIVERSE (9)
- JANG GEUN SUK (8)
- K-POP (27)
- LEE JOON GI (11)
- OST (18)
- SERIALE SI FILME (57)
- TRADITII (18)
- K-POP ( 27 )
- DIVERSE ( 9 )
- JANG GEUN SUK ( 8 )
- DICTIONAR ( 1 )
- SERIALE SI FILME ( 57 )
- OST ( 18 )
- TRADITII ( 18 )
- LEE JOON GI ( 11 )
ATENTIE ! ARTICOLELE SUNT INREGISTRATE INAINTE DE PUBLICARE PE BLOGUL ECOU HALLYU .
ESTE INTERZIS SA SE REPRODUCA INTEGRAL SAU PARTIAL CONTINUTUL ACESTUI BLOG
FARA UN ACORD SCRIS DIN PARTEA DETINATORULUI DREPTULUI DE AUTOR.
miercuri, 1 aprilie 2015
ILJIMAE - UN SIMBOL IN MAI MULTE VARIANTE
Iljimae este un personaj asiatic care a adus pe ecran figura unui tanar justitiar , adesea comparat cu Robin Hood (eroul european cunoscut pentru faptele sale de dreptate - impartea saracilor bunuri furate de la cei bogati ).
Povestea lui Iljimae apare pentru prima data in folclorul din China dinastiei Ming in doua romane. Apoi in perioada 1975-1977 circula benzi desenate inspirate de aici.,in care un personaj care purta masca actioneaza in timpul dinastiei Joseon* erijandu-se intr-un justitiar gen Robin-Hood.In anul 1993 iese serialul „Il Ji Mae” ,cu actorul Jang Dong-gun ,iar in 1994 eroul nostru apare intr-un film in Hong Kong.Il gasim apoi intr-un serial TVB din 2005 si apoi in 2008 in serialul „Iljimae” cu actorul Lee Joon Gi si in 2009 in serialul „Reintoarcerea lui Iljimae” cu actorul Jung Il Woo. In fine, in 2011 apare serialul tv chinezesc intitulat „The Vigilantes in Masks”.
Trebuie subliniat faptul ca povestea lui Iljimae a aparut in tot felul de versiuni in aceste productii cinematografice.Versiunea originala din folclorul chinezesc de pe vremea dinastiei Ming a fost folosita in benzile desenate (1975-1977) dar si in serialul „Iljimae” cu actorul Lee Joon Gi produs de SBS. Canalul MBC cumpara drepturile de autor si creeaza o poveste dupa original in serialul „Reintoarcerea lui Iljimae” (2009) cu actorul Jung Il Woo.
Cele doua seriale atat de cunoscute au doua scenarii diferite despre legenda lui Iljimae in care gasim insa si asemanari : actiunea se petrece in Joseon*, ambii sunt orfani,sunt initiati in artele martiale,au fiecare iubita care ii ajuta fiindu-le alaturi,amandoi sunt niste justitiari (fura de la bogati si impart saracilor), lasa intotdeauna o marca a prezentei lor, o floare. Floarea le da si numele pentru ca, ad litteram ,Iljimae inseamna „ramura de floare”. Dar acest simbol apare diferit :o floare de prun in „Iljimae” si o floare de cais in „Reintoarcerea lui Iljimae”. De ce? Superficial gandind ar fi putut lasa orice fel de obiect dar aici este vorba de un simbol care poate avea mai multe explicatii. Alegerea florii ne poate apropia de ideea de animism care era un concept esential religios coreean,potrivit caruia natura inconjuratoare ,respectiv plantele,animalele,muntii,etc.,pentru ca au suflet, vorbesc,comunica cu oamenii,le transmit ceva. Apoi alegerea florii de prun ,respectiv de cais nu este aleatorie,ele sunt simboluri cunoscute in culturile asiatice semnificand spiritul de ne clintit.
Dupa cum stim in serialul „Iljimae”(2008) s-a folosit povestea originala din folclorul chinezesc. In China exista o planta numita meihua (vezi foto) care a fost introdusa ulterior si in Coreea,Taiwan,Vietnam,Laos si Japonia unde se cultiva ca arbore ornamental dar si pentru fructe si flori care se folosesc in zona medicala, sau chiar culinara.
Arborele infloreste in ianuarie sau februarie cand inca mai avem zapada. De aceea el este considerat atat simbol al iernii cat si un vestitor al primaverii.In cultura asiatica acest arbore simbolizeaza perseverenta si speranta,puritatea si efemeritatea existentei. Ca simbol confucianist reprezinta principiile si valorile virtutii. In arta asiatica /pictura,literatura,designul gradinii /, meihua este considerat unul din „cei 4 aristrocrati” ai florilor impreuna cu orhideea,crizantema si bambusul, sau, una din „florile celor 4 anotimpuri” (ohideea-primavara, lotusul-vara,crizantema-toamna,meihua-iarna).
Desi faptul ca in kdrama „Iljimae” apare floare de prun iar in „Reintoarcerea lui Iljimae” floare de cais poate fi o curiozitate,exista o explicatie simpla: arborele meihua este cunoscut ca prunul chinezesc (Prunus mume) desi este inrudit cu caisul. Admitand aceste variante diferite ale florilor din kdramele amintite,dar si alte deosebiri (unul are o descendenta nobila, celalalt, modesta; unul isi cunoaste parintii de la bun inceput,celalalt,nu;unul vizeaza o razbunare personala -moartea tatalui , celalalt ,justitie sociala;unul lasa un desen cu floarea de prun ,celalalt,o floare de cais din aur) nu putem afirma ca sunt doua personaje diferite pentru ca ele raman un singur simbol al culturii asiatice, acela al justitiarului atat de placut in popor,care ia in mare taina din averea bogatilor si imparte saracilor.
* - vezi DICTIONAR
Documentatie date istorice : Media
Nota : Aceasta este o recenzie semnata Alecsa Namu.
TE-AR PUTEA INTERESA:
LEGENDA,MIT SI SCI-FI IN K-SERIALE
STARUL lLEE JOON GI , album foto
„JURNALUL PAZNICULUI DE NOAPTE” , o legenda intr-un k-serial
Starul LEE JOON GI in k-seriale
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu