O poveste fabuloasa in care sunt implicate: persoane fantastice, ingeri,demoni sau existenta unei alte lumi si in care ni se povesteste cum a fost produs ceva, cum a inceput „sa fie”,este un mit .
In realizarea k-dramei ,fantezie „The legend four gods” (2007) (actorul Bae Yong Joon) se impleteste legenda cu mitul.Subiectul se bazeaza pe legenda a doua figuri ancestrale din istoria coreeana , regele Dangun* si regele Gwanggaeto* al Goguryeo* la care se adauga elementul mitic - prezenta celor 4 zeitati :Black Turtle-Snake , White Tiger , Blue Dragon si Red Phoenix. Pe mormantul regelui Gwanggaeto , considerat unul din cei mai mari conducatori din istoria Coreei,se gasasc gravati cei 4 zei.De fapt este pentru prima data cand se asociaza personalitatea unui rege cu 4 zei.
Mitologia coreeana este foarte variata , in functie de regiune un mit poate sa aibe forme diferite. Avand la baza religiile samanica, budista, dar si mituri chinezesti ,japoneze, sau confucianiste si taoiste ,miturile au fost conservate in cultura coreeana si au intrat in tezaurul culturii universale ca monumente ale vechilor culturi.
Personajul mitologic cunoscut cu numele de Gumiho a venit in peninsula prin filiera chinezeasca , intr-un mit vechi de secole avand la baza caracteristica longevitatii vulpii. Povestea se bazeaza pe transformarea in fiinta omeneasca, numita gumiho, a unei vulpi care a trait o mie de ani.(In general este o femeie).Aceasta fiinta demonica este descrisa ca avand un caracter ambigu : bun (ajuta oamenii) sau rau (insetata de sange uman).
K-serialul* „ Gu family book” ( sau „Kang Chi , the Begining”) (2013) (actorul Lee Seung GI) are la baza aceasta figura mitologica numita Gumiho.Realizarea peliculei este remarcabila pentru ca urmeaza tipologia potrivit careia mitul are o structura repetabila . Semnificatia unui mit se plaseaza in diferite epoci istorice,deci are trecut prezent si viitor.
Astfel povestea strabate diferite epoci: indepartata cu tatal Gumiho ; apoi marea majoritate a actiunii cu fiul Gumiho, fascinantul Kang Chi tot in perioade stravechi;si, la sfarsit , personajele apar in epoca moderna. Serialul pune si probleme etice si morale , aici remarcandu-se dilema lui Kang Chi : cum e mai avantajos , sa se transforme in om pornind in cautarea cartii familiei Gu despre care se spunea ca detine formula de trecere la omul muritor ( dar unii oameni sunt rai) , sau sa ramana o fiinta „monstru”( dar cu inclinatiile sale de compasiune fata de oameni )?Dilema o rezolva prin decizia pe care o ia sa ramana o fiinta nemuritoare dar traind pe Terra viata care-i place asa de mult si de care se simte atras . De fapt se intreaba la un moment dat „dar oare cartea chiar exista” , cu alte cuvinte ar putea face un lucru inutil cautand-o. (Credem ca reluarea acestei povesti in epoca moderna , dar cu aceleasi personaje(si aceiasi actori) , care au fost foarte bine alese pentru caracterele pe care le reprezinta , ar insemna o realizare foarte calitativa a producatorilor. Aceasta idee ne este sugerata de finalul serialului , remarcabil gandit si realizat).
Mintea omeneasca ,in pendularea dintre real si ireal ,a zamislit creatii artistice care poarta numele de
sci-fi .A aparut astfel un gen artistic prezent in literatura si film in care gasim: fiinte si lumi extraterestre;nave spatiale,calatorii in timp,incercarea de prezicere a viitorului , etc. Aceste teme sunt folosite pentru a explora conditia umana , cu problemele ei sociale , sau politice.
K-serialul* „Faith” (2012) (actorul Lee Min Ho) se bazeaza pe ideea calatoriei in timp , actiunea petrecandu-se in Seul in anul 2014 dar si in Goryeo* cu 700 de ani in urma.
In doua k-seriale* „Secret Garden” (2010) (Hyun Bin si Ha Ji Won) si „49 Days” (2011) (Jung II Woo si Lee Yo Won) apare o alta tema specifica sci-fi : iesirea din corpul uman , subiect care tot mai mult atrage interesul pe plan mondial. ( In 1960 americanul Tart experimenteaza pentru prima data in laborator acest fenomen).
In „Secret Garden” schimbarea reciproca ale corpurilor celor 2 protagonisti atat de diferiti ca temperamente si mentalitate serveste ideea de cunoastere si autocunoastere. Fiecare este obligat sa gandeasca si sa actioneze ca celalalt, facand eforturi uneori sa treaca peste obisnuintele personale. Asa prinde contur ideea ca pentru armonia unui cuplu este necesar sa te cunosti pe tine dar si pe celalalt, in mod real.
„49 Days” in afara de tema iesirii din corp , impresioneaza prin prezenta simbolului celor trei lacrimi pe care protagonista principala trebuia sa le adune in 49 de zile de la cei care o iubesc pentru a se salva de la moarte.
Acestea subliniaza latura terestra a persoanei , ajutand-o sa descopere adevaruri suparatoare despre ea si cei din jur si despre sentimentul de incredere si iubire ale acestora.
Unul din cele mai reusite k-seriale*aparute in ultima perioada a fost „You who came from the stars” (2014) (Jun Ji Hyun si Kim Soo Hyun). Subiectul este simplu , o poveste de iubire in anul 2014 dintre un extraterestru (venit pe pamant in 1609 in timpul dinastiei Joseon*) si o actrita , stea Hallyu*, care seamana perfect cu fata pe care o iubise cu 400 de ani in urma. Farmecul filmului il da folosirea abilitatilor sale extrasenzoriale pentru a o apara , castiga si pastra pe actrita.
Legenda , mitul , sci-fi nu sunt subiecte usoare nici pentru producatorii de film si nici pentru artisti , ele implica un studiu temeinic si multe introspectii culturale. Dar nu ne surprinde numarul mare de creatii inspirate de aceste genuri in Coreea de Sud , pentru ca aici cultura este prin lege un drept national.
Documentatie: Wikipedia, Youtube, DEX.
N.B: Partea I se refera la LEGENDA.
* - vezi DICTIONAR
NOTA:Acest articol este o recenzie de Alecsa Namu.
TE-AR PUTEA INTERESA :
LEGENDA , MIT si SCI-FI IN K-SERIALE ( I )
http://ecouhallyu.blogspot.com/2014/04/legenda-mit-si-sci-fi-in-k-seriale.html
OST - URI „ THE LEGEND FOUR GODS”
http://ecouhallyu.blogspot.com/2014/01/ost-ul-saptamanii-legend-four-gods.html
SCARLET HEART , RYEO
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu