In anul 2010 reteaua de tv sud-coreeana KBS a lansat un proiect intitulat „noblesse oblige” din care fac parte 3 seriale istorice : „The reputable family” , ”The great merchant Kim Man-deok” si ”Freedom Fighter,Lee Hoe-Young”. Desi au subiect istoric,tema lor vine cu o trimitere etica pentru viata semenilor nostri din sec. al XXI-lea care tributari egoismului si individualismului s-au indepartat de principiile universale ale armoniei intr-o comunitate. Si cum totul pleaca de la bani,subiectul gestionarii financiare este foarte atent (si artistic) tratat. Am avut acces la 2 din cele 3 seriale si ma voi referi exclusiv la ele.
In primul rand ,termenul „noblesse oblige” este o expresie din limba franceza si inseamna „nobletea obliga”.Clarificand termenul „noblete” vom introduce incet intentia producatorilor celor 2 seriale. Dictionarul explicativ ataseaza notiunii de „noblete” mai multe sensuri,prin sintagme sau sinonime: ATITUDINE MORALA SUPERIOARA, DOVADA DE GENEROZITATE,CAPACITATE DE SENTIMENTE INALTE,DE CINSTE,CARE SE DISTINGE PRIN ANUMITE CARACTERISTICI DE SUPERIORITATE,DISTINCTIE,ELEGANTA,CURAJ,BUNATATE.In cele 3 seriale sunt evidente aceste atitudini calitative dar cel mai atractiv aspect de creatie este autenticitatea subiectelor care au fost luate din istoria sud-coreeana.
In k-drama „The reputable family” subiectul este inspirat de familia Choi care a trait in Joseon* in Gyeongju (provincia Gyeongsang de Nord).Seful clanului, Choi Jin-lip va ajuta populatia in timpul foametei determinata de a doua invazie Manchu in Coreea,impartind mancare zilnic celor saraci. Nepotul sau ,Guk-Seon,depasind mari greutati,va recupera si valorile materiale dar si onoarea familiei.Serialul, cu un scenariu foarte stufos, are un ecou puternic prin ideile transmise care sunt,de fapt,conceptiile despre viata ale eroului central Guk-seon ,unele preluate de la bunicul sau,Choi Jin-lip care era descendentul unui clan din Shilla*.Iata cateva din acestea : oamenii sunt bunul cel mai de pret ; sclavii pe care-i poseda cineva trebuie considerati ca familia proprietarului si sa fie respectati ; viata este ceva fragil si delicat,de aceea el (bunicul) trebuie sa-si faca datoria,bazandu-se pe principiile strabunilor,sa-si faca datoria cu loialitate fata de rege (isi va da viata aparandu-l pe rege,luptand in razboi impotriva barbarilor unde-l trimite chiar regele ,in ciuda varstei inaintate).
Si cateva din actele de binefacere pe care le face Guk-seon,nepotul : le propune oamenilor cu care lucreaza pamantul drept bonus un procent din recolta ,si-si va tine promisiunea pana in final ; le reduce darile la 50% ; in timpul foametei scoate din depozitul sau orez si-l imparte nevoiasilor care mureau de foame pe capete ; in final,cand pleaca din sat va da oamenilor bani ,adunati din castigurile muncii lor si va arde scrisorile cu datorii ale oamenilor in prezenta celor 2 fii ai sai ; ii sfatuieste sa nu vanda pamant niciodata cand este foamete ; dar are acte de binefacere sentimentala cerand iertarea celor vinovati fata de el,nu pedepsirea lor. Preluand principiul bunicului de a se baza pe oamenii din apropierea lui si a-i respecta ,ii va contamina cu aceasta idee si pe ei incat acestia ii vor salva viata riscand-o pe a lor in numele acestei idei. In final ,o intoarcere in timp, sec. al XXI-lea si Guk-seon pe strada, in mijlocul multimii care era intr-un dute-vino frenetic,arunca o moneda pe jos,care ajunge intr-o urma de pas in noroi si pe care nu o observa nimeni. El gandeste cu seninatate : sa ai esec sau sa fii salvat,sa fii disperat sau sa ai speranta,toate sunt minciuni.Acestea sunt alegeri ale omului in viata lui.Dar cine va lasa o urma a pasului sau pe poteca lumii pt ca banul acesta sa calatoreasca? Cu siguranta el isi da seama de importanta circulatiei banului a folosirii lui si de pericolul stocarii,blocarii lui.Finalul incununeaza scopul acestui serial- sa atraga atentia ca in epoca actuala ,viteza in care traim ne indeparteaza de valori care ne-ar putea face viata mai frumoasa,in aceasta viteza reusim sa ne gandim doar la noi si nu putem lasa macar o urma a existentei noastre si putem bloca circulatia banului.
K-drama „The Great Merchant Kim Man-deok” are la baza figura lui Kim Man-deok (1739-1812) care s-a nascut pe insula Jeju si a fost adoptata de patroana unei case gisaeng. Dovedind calitati incontestabile de negustor si afacerist a devenit una din comerciantele cele mai talentate de pe insula.Apoi in timpul foametei din 1795 din Joseon* (vremea regelui Jeongjo) ea a salvat milioane de oameni vanzandu-si 90% din bunuri si donand banii pentru a-i ajuta.A fost apreciata pentru acest gest mai ales pentru ca venea din partea unei gisaeng (persoana pentru care erau rezerve din punct de vedere moral) si s-a infaptuit in Jeju (insula pe care erau exilati tradatorii tarii,oamenii cu moralitate scazuta).Toate acestea au fost consemnate in „Analele regelui Jeongjo”.Serialul urmeaza faptele istorice dar e presarat si cu aspecte romantice care insenineaza clipele conflictuale generate de rivalitatile comerciale uneori foarte dure.
Cu siguranta initiatorii proiectului „noblesse oblige” s-au folosit in cele 2 seriale de aceste fapte reale din istoria Joseonului pentru a atrage atentia in sec.al XXI-lea asupra adevaratelori valori umane care pot fi sprijinite,sustinute cu bani si nu invers (nu poti cumpara cu bani valori umane).Dar mi se pare ca una din cele mai importante idei asupra careia se atrage atentia este cea a muncii de voluntariat (ca sa folosim un termen modern) care aduce mari satisfactii pentru cei care primesc si pentru cei care dau,intelegand situatii importante din existenta noastra.
* - vezi DICTIONAR
Nota: Aceasta este o recenzie de Alecsa Namu.
TE - AR PUTEA INTERESA:
Serialul „HEALER” , triumful bunatatii si iubirii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu