Este pentru prima data cand ma hotarasc sa vad in afara de un serial coreean si serialul japonez din care a fost preluat subiectul.Este cazul productiei „Rich Man ,Poor Woman”care a inspirat k-drama cu acelasi titlu.Valul de comentarii care inunda internetul mi-au parut extrem de subiective si mi-am dat seama ulterior ca unele tradau clar superficialitate din lipsa de vizionare ale ambelor seriale.
De fapt ,problema aici se refera,in special,la schimbari aduse scenariului dar si la atitudinea actorului principal .In versiunea japoneza (J) , Hyuga (un IT-ist dotat,protagonistul principal) isi cauta mama care-l abandonase in copilarie. In cea coreeana (C) acesta isi cauta obsesiv iubita care i-a tinut loc,inca din copilarie (din perioada orfelinatului) de prietena,mama,si iubita,dar a disparut subit,fara explicatii.Iar pe mama care-l abandonase in parcul de distractii,nu dorea s-o caute.Versiunea C sublineaza prin aceasta secventa in plus cu iubita,caracterul sau sufletesc,sensibilitatea sa.
In varianta J conflictul este intre presedinte (Hyuga) si actionari cu complicitatea ulterioara a vicepresedintelui,in schimb in varianat C ,conflictul e mutat intre cei doi fondatori ai societatii alias Hyuga ,presedintele si vicepresedintele care era si prietenul sau, implicata fiind si sora acestuia si in final actionarii.Astfel prin aceasta complicatie continutul devine mai bogat si mai atragator.
Desi se pastreaza ideea originala din serialul J ,in varianta C sunt multe deosebiri.
Locatia de desfasurare in mare parte a actiunii,respectiv societatea infiintata de Hyuga si prietenul sau,este prea banala pentru mediul de lucru IT,spre deosebire de versiunea C unde corespunde arhitecturii sec. XXI cu elemente de originalitate foarte atractive.Dar sa tinem cont ca versiunea J a fost realizata in anul 2012 iar cea C in anul 2018,fiecare perioada avand repere diferite de inspiratie in scenografie.
Mari deosebiri sunt si in jocul celor 2 actori,japonez si coreean,privind atitudinea generata de caracterul personajului.
Desi se tot vorbeste in varianta J ca Hyuga „are carisma” , din pacate nu eclateaza asa ceva in atitudinile sale,el este o figura destul de matura care in unele momente pare a avea mai mult de 29 de ani.Nu are comportamente excentrice asa cum se afirma despre el ,este „cuminte” ,rationel,organizat (programeaza sa isi cumpere frigider),lucid,nu cu capul in nori (mancarea adusa de sora partenerului sau o miroase).Nervozitatea nonconformismului personajului J este artificiala,usor penibila. In varianta C , actorul reuseste sa redea o miraculoasa transformare de la insensibilitatea sufleteasca a nonconformismului aproape patologic,la profunzimi de caracter marcand diferite trepte prin care se dezvolta starea sa sufleteasca Aici se remarca toate starile prin care trece pana se hotareste sa lucreze cu toti angajatii,in echipa. (In varianta J acest lucru se produce brusc si ne este adus la cunostinta in cateva secunde ca si cum ar fi fost o hotarare de moment).
In galeria de framantari ale personajului C o nota buna face relatia lui Hyuga cu secretara (poor woman) ,dar mai ales cu familia acesteia (momentele de rememorare ale unor clipe placute din trecut petrecute cu ei) .
Despre actorii rolului principal as spune atat: daca pun in balanta cei doi actori in rolul lui Hyuga japonezul Oguri Shun si coreeanul Suho (alias Kim Joon Myun,membru al grupului kpop EXO),fara sa fiu subiectiva mi-ar placea sa vad un presedinte de companie IT asa cum a fost realizat de Suho.
Nota :Aceasta este o recenzie de Alecsa Namu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu