Omul este o fiinta sociala.Este programat sa intre in relatii cu alti semeni ai sai.Existenta sa in societate sta sub semnul unui lant de factori - instruire,educatie,situatie materiala,sanatate ,etc.In tumultul de relatii sociale,esential la un individ este atitudinea.Nu mai este un secret pentru nimeni ca un om are doua „fețe”. Cine le coordoneaza? Zona cerebrala,creierul.Mintea noastra ne ajuta sau ne joaca feste in relatiile sociale.De secole este studiat comportamentul uman de catre stiintele „mintii” : psihologia, psihiatria,psihanaliza,etc. Cea mai fracventa concluzie trasa de specialisti referitoare la acest subiect este ca normalitatea mintii este ambigua.Sanatatea mintala este un termen de aproximatie.Oricum, situatiile aflate „in ceața” dau o nota de mister si cred ca asa au ajuns in atentia realizatorilor de pelicule cinematografice.
Anul 2015 aduce pe ecrane o cascada de kdrame care imbratiseaza acest subiect (prezentand medici specialisti din aceasta zona sau anumite boli) evident cu scopuri artistice fiind productii de fictiune.
Miniseria „Madame Antoine” difuzata in 2016,are in centrul actiunii un psihoterapeut,profesor la Universitatea Stanford (actorul Sung Joon) a carui specialitate era psihologia femeilor.Dupa experientele sale cu vedete de la Hollywood,hotareste un experiment cu frumoasa sa vecina care-i inchiriase spatiul pentru cabinet in cladirea unde avea si ea o cafenea ,si care era cunoscuta ca Madame Antoine. Desi sunt mai putin reusite secventele despre legatura ei cu legendara Marie Antoinette ,acest personaj ,prin trasatura ei predominanta- intuitia- va reusi sa rastoarne teoria profesorului despre dragoste,(anume cum simt femeile acest sentiment) determinandu-l chiar sa se indragosteasca de ea,desi el nu iubise nici o femeie pana atunci.In serial este atins si un subiect de interes in studiul mintii-tulburarea disociativa ( o data prin prezenta cantaretei cu acest diagnostic dar si prin intrebarile pe care i le pune unchiul doctorului despre acest subiect.)
Dar paleta s-a imbogatit cu inca doua seriale care aduc pe ecran trairile si impactul social in afectiunea cunoscuta ca TID (tulburare de identitate disociativa).Aceasta se manifesta prin existenta mai multor personalitati,foarte diferite ,la acelasi individ.Toti oamenii au mai multe „fețe” sau cel putin doua,dar ce-i diferentiaza de bolnavii de TID este memoria (acestia din urma nu-si amintesc aceste „fețe” si nu-si amintesc unii de altii).
In serialul „Hyde,Jekyll,Me” sunt doua personalitati ale aceluias individ (actorul Hyun Bin) : prima, directorul unui parc de distractii ,un om rece chiar dur,numit Hyde, si a doua,Jekyll,o persoana calda,fina.O actrita de circ ,venita sa lucreze in parcul de distractii se indragosteste de director (adica de Hyde) desi acesta ii pune multe bete in roate.Descoperind si cea de a doua personalitate (pe Jekyll) asista la eforturile pe care le fac cele doua personalitati pentru a se realiza disparitia uneia si deci vindecarea.Isi da seama ca este indragostita de ambele personalitati dar,de fapt,de un singur barbat ,de o singura persoana.Oricum il va salva de la sinucidere.
Desi cu acelasi subiect,afectiunea TID, serialul „Kill Me,Heal Me” il trateaza artistic in alte registre.Avem un pacient cu 7 personalitati extrem de variate pe care actorul Ji Sung le realizeaza cu succes: Cha,un om bogat,generos cu semenii sai care a constatat la 11 ani ca sufera de tulburari de identitate disociativa (TID) dar ascunde acest lucru de familie si prieteni ; un om violent (nu cu femeile si copiii) ; un barbat de 40 de ani care vorbeste in dialectul Jeolla si pe care-l pasioneaza pescuitul si fabricarea bombelor ;un baiat de 17 ani ,artist cu tendinte suicidale ; sora geamana a acestuia ,o iubitoare de idoli ; Nana,o fetita de 7 ani (cu ursuletul ei de plus pe care-l chema Nana),care reprezinta copilaria lui Cha ; si ,in sfarsi, Mr.X , un domn misterios care nu era altul decat tatal Nanei. In joc intra apoi doi frati .O doctorita rezidenta la psihiatrie ( actrita Hwang Jung -Eum) care-l va trata in secret pe Cha de afectiunile psihice.Fratele doctoritei (actorul Park Seo Joon),romancierul Omega plin de mister ,care este interesat de destinul lui Cha,mergand pe urmele copilariei lui pentru a-l descoperi. ( Actorii Ji Sung si Park Seo Joon au obtinut premiul „Cel mai bun cuplu” pentru aceste roluri).Lasand de-o parte prestatia artistica extrem de reusita a lui Ji Sung prin registrele interpretative foarte variate (de la o persoana cu varsta de 40 de ani la alta de 7 ani,de la un barbat matur ,la un baiat adolescent si apoi o fetita) serialul atrage atentia in mod serios asupra acestei afectiuni psihice,a pericolelor ei (existenta a 7 personalitati la un singur individ) dar si posibilitatea ameliorarii.
Daca ne gandim la definitia sanatatii mentale data de Freud „capacitatea de a lucra si de a iubi” putem trage concluzia ca Cha s-a reabilitat (poate chiar vindecat), pentru ca a reusit sa se indragosteasca de doctorita si a ramas o persoana activa profesional.
Cunoastem alte doua afectiuni ale memoriei in serialul „Remember” („War of the son”).Tanarul care este protagonistul principal (actorul Yoo Seun Ho) sufera de hyperthymesia, o afectiune in care subiectul isi aminteste un numar extrem de mare din experientele de viata,avand o memorie superioara.Aceasta ii permite sa imbratiseze profesia de avocat de timpuriu,devenind cel mai tanar avocat din tara.Observa apoi ca incet se instaleaza o amnezie care va culmina cu boala Alzheimer,pe care o avusese si tatal sau. Referindu-ne strict la subiectul medical,serialul subliniaza prezenta unui factor ereditar in bolile mintii dar in acelasi timp si ideea ca boala psihica nu are legatura cu nivelul de inteligenta al unei persoane (idee care apare si in serialul „Good Doctor” difuzat in anul 2013).
Mintea omeneasca respectiv creerul sunt frecvent folosite si in zone gri sociale ,manipularea sau exterminarea. Subiectul serialului „Yong Pal” se tese in jurul unei actiuni medicale cunoscuta sub numele de coma indusa.Folosita initial cu intentia de a o salva pe tanara chebol* intr-o interventie chirurgicala,se descopera ca va cauza decesul acesteia .Tanarul medic (actorul Joo Won) care va descoperi taina, o va salva pe frumoasa pacienta tinand-o in stare treaza ,in secret.
Se pare ca sanatatea mintii omenesti sta sub semnul permanent al incertitudinii.Depinde de fiecare individ cum isi poate mentine echilibrul sau cum poate folosi ajutorul. Asa cum se spune in serialul „Shine,or go crazy” : „In mintea,capul, unui om este foc.Are doua posibilitati : lumineaza sau isi pierde mintile”.
„Madame Antoine”
„Hyde,Jekyll ,Me”
„Kill Me ,heal Me”
Surse : Media ,Dictionar medical.
Nota: Aceasta este o recenzie de Alecsa Namu.
TE-AR PUTEA INTERESA: